Publicerat 2019-05-23 10:10

Förslag: Straffskärpningar för brott mot politiker

Idag skickar regeringen ett lagförslag till lagrådet för yttrande, som går ut på att införa en särskild straffskärpningsgrund, när politiker eller deras familjer blir utsatta för brott på grund av politikerns uppdrag. Flertalet remissinstanser är positiva till förslaget, även om exempelvis journalister vill omfattas av samma regel.
 
Justitieminister Morgan Johansson berättar för SR att det pågår ett beredningsarbete för att se om även attacker mot sjukvårdspersonal kan medföra straffskärpningar.
 
 
Många politiker har blivit attackerade på grund av sitt politiska engagemang, och SR intervjuar en, Vänsterpartiets Linda Westerlund Snecker som välkomnar regeringens förslag om straffskärpning. Hon säger till SR att många av oss som är politiker blir hatade och hotade, och det begås ganska hemska brott, bara för att man är förtroendevald. Det är en fara för demokratin om det är så att människor inte vill bli förtroendevalda, för att man är orolig och rädd att något ska hända en.
 
Blåljus har full förståelse för att demokratins tjänare, som politiker och journalister, är för straffskärpning vid den sortens angrepp som hotar demokratins grundvalar. Vi har dessvärre sett exempel på allt allvarligare attacker även mot poliser (och blåljuspersonal) under senare år. Sådant måste beivras. Och att skärpa straffen kanske kan vara avskräckande i dessa fall. Dessutom kan det ju vara en trygghet i sig för ett brottsoffer att gärningsmannen blir inlåst under längre tid.
 
Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994