Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-06 09:50

Framgångsrikt polisabete i region Syd hyllas i KvP

Vi är vana att höra dystra nyheter från Sveriges tredje stad, Malmö med omgivningar. Mord, mordförsök och skjutningar var och varannan vecka. En vaktmästare som mördas, en 16-åring och unga gärningsmän som tycks härja fullständigt utom samhällets kontroll. Desto mer glädjande att kunna berätta om framgångar i polisarbetet...

KvP berättar
att bara de senaste dagarna har inte mindre än nio personer kunnat gripas för mord som begåtts de senaste månaderna.

I en annan artikel beskrivs vad som ligger bakom framgångarna.
Trots resursbrist som leder till stenhårda prioriteringar, har den tillförordnade regionpolischefen Klas Friberg lyckats få fram resurser till de utredningar som kunnat ge framgång. Enligt tidningen precis de åtgärder som tidigare ledningen i Syd misslyckats med att prioritera, och som det regionala polisfacket varit väldigt kritiska mot. En åklagare beskriver skillnaden med den nya ledningen så här i tidningen: Min känsla är att sedan Klas Friberg kom in har man fått mycket mer fokus på utredningar av det dödliga våldet. Åklagaren passar även på att hylla poliserna som förser henne med underlag som gör att hon kan anhålla misstänkta.

– De arbetar oerhört hårt, säger hon till KvP.

 

En polischef som arbetar mot grova brott i regionen säger till KvP att han upplevt att det blev ett fokus på det vi faktiskt ska göra, verksamheten, och att man försöker få ordning på vår utredningsdel och däribland grova brott. Det tycker jag är positivt.

 

Polischefen beskriver det som att den nya regionledningen gett de anställda "en annan boost".

Men han hymlar inte om att problemen finns kvar.

– Vi har haft problem med resurser och har det fortfarande eftersom det hela tiden inträffar nya brott. Men vi har gjort rätt åtgärder från start i många ärenden det ger resultat så att åklagare kan fatta beslut om bland annat anhållande säger han till Kvp.

Tidningen beskriver även hur prioriteringarna gjort att utredningar där det varit svårare att nå framgång, lagts åt sidan. Självklart styr resurserna. Å andra sidan är det en tydlig signal till de kriminella gängen när många blir häktade och förhoppningsvis dömda för grova brott.

Polisförbundet syds ordförande Sophia Willander har som bekant tidigareframfört hård kritik mot den tidigare regionpolisledningen, vilket kan har varit avgörande för att det blev en förändring. I dag är hennes uppfattning en annan, vilket visar att det inte varit obefogat gnäll.

Klas Fribergs ankomst till Malmö har enligt Sophia henne haft en avgörande betydelse.

– Den operativa verksamheten fick ett annat fokus. Min uppfattning är att man har ett helt annat fokus på verksamheten nu, grova brott och utredningar. Vi måste klara av det som är vårt primära uppdrag, säger Sophia till Kvp.

 

I måndags kom beslutet att Carina Persson tar över efter Klas Friberg i Malmö.  Polisfacket i region Syd är positiva till sin nya chef,  vilket bådar gott. Hon kommer dock inte till ett dukat bord, även om en ljusning kan anas. Det finns fortfarande allt för många vapen i omlopp och för många kriminella på fri fot. Ett exempel på att det finns mer att ta itu med för poliserna i region Syd, är att en lägenhet under natten blev beskjuten med automateld, närmare tjugo skott träffade hyresfastigheten. Även en intilliggande lägenhet träffades. Samma lägenhet har beskjutits tidigare, i januari i år. Enligt KvP fanns det människor i den beskjutna lägenheten. Så det finns mer att göra i regionen.

 

Blåljus kan inte låta bli att notera, att poliserna är de som kanske mår sämst av när poliserna inte har resurser eller organisation för att göra skillnad på riktigt. Vi har ju valt vårt jobb just för att kunna skydda medborgarna mot brott. Därför är det extra glädjande att se att Polisförbundet i region Syd och framför allt poliserna i regionen nu får möjlighet att göra skillnad. Carina Persson betonar redan innan hon tillträtt sitt nya jobb att hennes ambition är  att verksamheten kommer att bedrivas i nära samverkan med arbetstagarorganisationerna...

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994