Publicerat 2019-02-13 10:10

Framtidens poliser ser nyttan med Polisförbundet

Polisernas egen tidning, Polistidningen, berättar om ett besök av studerandeombudsmannen Peppe Larsson på Borås Polishögskola. Det förekommer en bild av att dagens ungdom inte är intresserade av facklig verksamhet eller inte ser nyttan av att organisera sig fackligt. Men i PT artikel visas motsatsen!

PT noterar att bland polisstudenterna som började hösten 2018 hade nästan 90 procent gått med i Polisförbundet bara tre månader efter antagningen. Bland aspiranterna är siffran 97 procent, kanske unikt hög facklig anslutningsgrad. Det handlar så klart om att Peppe och andra poliser beskriver vilket stöd facket kan ge. Dels under studietiden, där Peppe ger exempel på beteenden (androm till varnagel) som kan leda till att man inte får bli polis. Förutom att lyckas med studierna, såklart. Vid felbeteenden från en polisstudent kan även studenten hamna inför Polisens personalansvarsnämnd, precis som vilken polis som helst.
 
För studenterna beskriver  Peppe vilket stöd facket ger om man exempelvis blir skadad i tjänsten. Men alla poliser som jobbat ett tag vet, att även om man alltid försöker göra rätt i varje situation, kan ingripanden bli ifrågasatta och i värsta fall leda till rättsliga konsekvenser. Och blir det så, har poliser svagare anställningsskydd än andra arbetstagare enligt fast praxis i Arbetsdomstolen. När poliser ifrågasätts, är det ofta bara facket som står stadigt vid kollegornas sida.
 
I Polistidningen frågas några poliselever om sitt fackliga engagemang, och det lovar gått. Som en elev säger till tidningen: -Jag blev medlem för tio minuter sedan. Det är för det stöd och den hjälp man kan få och för att bli en del av kåren.

Häromdagen kunde vi läsa om polishögskoleelever som grep en knivman misstänkt för mordförsök vid Södertörns Högskola. Det om något visar tillsammans med det fackliga engagemanget att den kommande generationen poliser inte vansläktas utan kommer att bidra till att vi kan fortsätta vara stolta över våra kollegor!
 
Tommy Hansson

 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994