Publicerat 2019-01-03 19:20

Gotländsk nyårsnatt

Vi är säkert många som spenderat sommarnätter på Gotland, på semester eller i Almedalen. På vintern är det så klart aningen bistrare. En polis som jobbade just nyårsnatten blev inspirerad av Södermalmspolisen Linus nyårsberättelse och var och en kan fundera över likheter och skillnader!


"Med inspiration från Linus betraktelse om nyårsnatten på Södermalm, så gav det mig inspiration att skriva några rader om nyårsnatten på PO 4 


Före utsättningen provade jag och mina två kollegor att sätta in varandra i arrestburen i vår nya VW-buss 44-9420. Vi hittade flera bra tekniker, men lärde oss att det inte går att backa upp en person mot den.


Vid utsättningen fick vi våra uppdrag samt extra skyddsutrustning. Vi var ovanligt gott om personal denna nyårsnatt på Gotland. Det fanns goda förutsättningar för oss att göra ett bra jobb.


Vi körde in i innerstaden när ett par riktigt rejäla smällar hördes mellan stenhusen. Vi lokaliserade gården där det smällts bangers. Men det fick vi släppa när vi fick i uppdrag att med en hundförare åka och söka efter en försvunnen deprimerad person på östra delen av ön. Personen hade dock ångrat sig och var på väg tillbaka till gården, när fick syn på denne längs med grusvägen. Vi lämnade över personen till lättade anhöriga kl. 23:45.

Vi hann precis tillbaka mot Visby för att se tolvslaget skjutas upp över staden. 


I Visby samlas ”alla” ungdomar på Hamnplan. En del smällare och någon raket sköts.
Vi hällde ut en del alkohol, innan vi hörde på radion att en misshandlare var omhändertagen. Vi tog över honom och ynglingen klev utan problem in i arrestburen kl. 00:10 och hade som enda synpunkt att belysningen var för stark.


I arresten på polisstationen mötte stationsbefäl och jourutredare upp. Efter avvisiteringen bjöd ynglingen upp till dans som slutade för honom med nedläggning framåt i cellen…

Avrapporteringen tog SB och Jourutredaren över. Stort tack!


Åter på Hamnplan efter bara 15 minuter! hade det lugnat ned sig. Vi träffade på en för berusad yngling som även han fick åka in till polisstationen och sova ruset av sig.
Även denna gång hanterade SB och jourutredaren avrapporteringen, förnämligt!


Därefter var det ganska lugnt fram emot krogarnas stängning då min vakna kollega uppmärksammade ett narkotikabrott, där vi kunde omhänderta både innehavaren av narkotikan och den troliga säljaren. Efter den följde avrapportering och två husrannsakningar, så sluttiden på natten passerades även på Gotland med två timmar.


I jämförelse med 31-9350 hann vi fika upp oss mellan jobben. Vår enda arrest blev nästan full. Tack och lov var det lugnt på landsbygden (vad vi vet) så patrullerna i stan kunde fokusera på att förebygga brott och det lyckades vi väl med.


Det var kul att få testa VW-bussen med arrestbur denna intensiva natt och se att den är förnämlig. Det var otroligt skönt för mig att sitta avslappnad bak i bussen. Våra tre omhändertagna tyckte nog också det var skönt att slippa sitta bredvid mig 


//Daniel"


Blåljus minns när det fanns personal som på varje polisstation kunde vara behjälpliga vid avrapportering för att få ut de yttre poliserna så snabbt som möjligt. Tack för verklighetsbilden, Daniel, poliser utför storverk i det lilla varje natt. Och dag.


Tommy Hansson


apropå rubriken: Gotländsk sommarnatt....Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994