Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-10-08 09:40

Grövre våld mot poliser diskuterades i TV4

Ett allvarligt hot mot demokratin, kallade Polisförbundets ordförande Lena Nitz de angrepp som riktats mot poliser. Rikspolischefen delar bilden men menar att Polismyndigheten vidtar kraftfulla åtgärder. Men hela rättskedjan och andra myndigheter måste samverka mot problemen.
 
Förra veckan blev en polis allvarligt misshandlad i Skövde, i natt var det stenkastning mot en polisbil i Husby och i lördags blev en polis skadad under ett bråk i Västervik. Hundratals poliser runt om i landet vittnar om allt mer våld och hot på jobbet, berättar TV4. Nu ökar kraven på att polisledningen måste lösa säkerhetsfrågan. Lena Nitz, ordförande i polisförbundet kräver i Nyhetsmorgon fyra åtgärder för att minska risken för våld mot poliser:
  1. Strängare straffrättsliga påföljder.
  2. Arbetsgivaren måste ta ett större ansvar för polisernas säkerhet.
  3. Poliserna måste bli fler, genom att se till att behålla befintliga poliser och få poliser som lämnat att komma tillbaka.
  4. Om vi anställde turlagsassistenter skulle fler poliser kunna vara tillgängliga ute på fältet.
Rikspolischefen Anders Thornberg om ensamarbetet bland poliser: Jag tycker också att vi i allt väsentligt ska undvika ensamarbete men det kan finnas tillfällen då man kan åka, då det är riskfritt att göra vissa åtgärder, men det viktigaste att slå fast är att vi är för få, och det är alla politiska partier överens om, och Lena och jag har samma uppfattning. Vi måste bli fler och det måste levereras. Men det kommer att ta tid och den närmaste tiden kommer att bli tuff.
 
Anders Thornberg noterade att det aldrig kommer att vara helt riskfritt att vara polis, men Rikspolischefen, Polismyndigheten och arbetstagarorganisationen kommer att göra allt för att minimera de riskerna, det är absolut nödvändigt, det är otroligt allvarligt varje gång en polis eller polisanställd bli angripen i tjänsten...
 
Blåljus noterar hur svårt det kan vara att i förväg planera för en polis om ett ingripande kan bli farligt eller inte. Vem vet vad som lurar bakom kröken? Alla poliser vet att man måste räkna med även det oväntade eller rent av det osannolika.

Och att ensam inte är stark.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994