Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2019-02-20 08:00

Håller Damberg löftena till de svenska poliserna?

Den förste Robinsonvinnaren och dedikerade polismannen i yttre tjänst i Stockholms City, Martin Melin, har skrivit en debattartikel i Expressen. I artikeln funderar han på alla de löften som gavs till svenska poliser under valrörelsen. Nu kan den negativa utvecklingen för polisen vändas, men poliserna har förväntningar också...

 

I artikeln vänder sig Martin till vår nye polisminister, Mikael Damberg, som han vill ge en ärlig chans – en chans att visa att han menar allvar med att han vill ge svensk polis bättre villkor, att han menar allvar med att du vill ta tag i brottsligheten, att han menar allvar med att det är dags att rättsväsendet får den uppryckning det förtjänar.

Du får en chans att vinna polisens förtroende, skriver Martin.

 

"Vi poliser är inte långsinta, vi är vana att ta emot smällar och törnar, vi är vana vid att bli illa behandlade, vi är vana vid att folk ljuger för oss. Vi är av hårt virke."

 

Martin konstaterar dock att, det finns en gräns, och svensk polis har misskötts politiskt de senaste tio åren vilket vi nu ser resultatet av. Allt fler poliser slutar på grund av den dåliga lönen, allt fler poliser klagar på arbetsmiljön, som försämrats på grund av personalbrist, och allt fler poliser ser förtvivlat på hur förmågan att kunna göra ett bra polisarbete blir allt svårare.


Trots de dystra siffrorna och stigande brottskurvor är förutsättningarna för svensk polis bra. Vi utbildar fler nya poliser än förut, vi har fler utbildningsplatser än tidigare, barnsjukdomarna från den mindre lyckade omorganisationen 2015 har fixats och på ledande positioner inom myndigheten har vi för första gången under mina trettio år som polis kompetent personal, inte minst med Thornberg som rikspolischef.

Det är vad man brukar kalla dukat bord skriver Martin.


I valrörelsen lovade samtliga partier att det skulle satsas rejält på svensk polis, lönerna skulle upp, antalet anställda skulle upp och arbetsvillkoren skulle bli bättre. Det pratades om miljarder i extra pengar till polisen.

 

Det är dags att bekänna färg nu, Damberg. Det är dags att hålla vad du och dina kollegor lovade – högre löner och bättre villkor. Oavsett regeringens politiska färg, är det resultaten som räknas för poliserna, konstaterar Martin.


Det går inte att gömma sig bakom löften om att det ska ske om tre år, det är här och nu som gäller. Nästa budget. Det sista vi vill höra från arbetsgivaren vid nästa löneförhandling är att budgeten inte medgav några rejäla lönehöjningar.

Nu är det dags!

 

Martin skriver:

Ett par siffror att ha i bakhuvudet; För sexton år sedan tjänade en polis i Stockholm 26 000 kronor efter sex år som polis. Då en ganska okej lön.

I år är lönen för en polis i Stockholm efter sex år – 26 500.

Det är den löneutvecklingen vi poliser pratar om när vi ”gnäller” på vår lön. Eller kanske mer korrekt, den avsaknaden av löneutveckling.


"Vi poliser är lojala, vi ställer alltid upp, oavsett vem som behöver vår hjälp. Detsamma gäller för den som sitter i Rosenbad och är politiskt ansvarig. För oss är inte partitillhörigheten det viktigaste – det är resultaten. Vi poliser är möjligen svårflirtade men vinner du vårt förtroende kommer du ha en stark, lojal poliskår som stöttar dig.

Sumpa inte den här chansen nu, Damberg.

Vi litar på dig."


Martin Melin är transparent med att han var kandidat till riksdagen för Liberalerna, debattartikeln tar dock mer sin utgångspunkt från den polisiära erfarenheten. Blåljus skulle önska att vi kunde skriva under på Martins sista ord i artikeln, att vi kunde lita på att vår nye minister och den nya ministären infriar polisernas förväntningar. Vi är inte övertygade ännu, även om vi fortfarande hoppas, precis som Martin att det är polisernas tur nu, att löftena ska infrias.


Efter åratal av politiska försummelser på polisens område, är det dags nu.


Uppdatering: Sedan denna artikel publicerades, noterar vi att Mikael Damberg tycks stå fast vid en polissatsning. Enligt Nyhetsbyrån Direkt kommer de satsningar på polisens löner och arbetsvillkor som finns i Moderaternas och Kristdemokraternas budget för 2019, och som riksdagen ställt sig bakom att  bli verklighet.

 

Det sade inrikesminister Mikael Damberg vid en träff med riksdagsjournalisterna på tisdagen.

"Det är rimligt att polisen jobbar med löner och villkor", sade han.


Att lönesatsningen som finns i M-KD-budgeten inte står i regleringsbrevet beror enligt Damberg på att övergångsregeringen var tvungen att "skala ner regleringsbreven.

"Alla regleringsbrev kommer att behöva skrivas om", sade Damberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Inrikesministern sade att "allt tyder på att de (poliserna) får bättre villkor för att öka attraktiviteten i yrket".

 

Det pågår så vitt blåljus vet förhandlingar om de löneökningar som gäller från den 1 oktober 2018. Poliserna har tålamod, men hoppas vänta på något annat än löften...


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994