Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-13 08:50

Han borde få en medalj

När det händer fruktansvärda brott i Sverige, som mordet på Olof Palme, Anna Lind eller terrorattentatet på Drottninggatan, är det en väldigt viktig faktor att en gärningsman kan ställas till svars. Detta för att undvika konspirationsteoriter och för att få ett avslut. Nu berättar poliserna som grep Rakhmat Akilov om hur det kunde ske så snabbt.

Emma och Alex,
berättar för Aftonbladet, om ett helt vanligt pass, där de fick ta lite större ansvar än annars i sitt område eftersom många poliser så klart fått förstärka runt Drottninggatan. De fick ett anrop om en man som tycktes stämma in på signalementet som Polisen offentliggjort, och åkte till platsen där de efter anmälarens anvisningar kunde finna mannen i fråga. Även de kände igen gärningsmannen, och gjorde ett klassiskt gripande.

Emma berättar för Expressen, att hon är imponerad av anmälaren som ringde in och sedan krypkörde efter den misstänkte. Han borde få medalj säger hon.

Efter gripandet jobbade Alex och Emma på som vanligt, först dagen efteråt, började de fundera på vad de egentligen varit med om. De hade ju bara gjort sitt jobb - Men tänk vilken skillnad de gjorde!

Blåljus kan inte nog betona hur viktigt det vardagliga polisarbetet är. Det som sker utan att media uppmärksammar eller berömmer. En insats som Ales och Emmas gripande, kan göra att Sverige slipper ett nytt nationellt trauma, som efter Palmemordets misslyckande att få en gärningsman fälld. Hade poliserna haft resurser, polisledningens stöd och politiskt och medialt stöd för att jobba med REVA i större utsträckning hade det möjligen kunnat göra en ännu större skillnad. I tid för att förebygga.

Chefen för Gränspolisen, Patrik Engström, beskriver dagens situation i Aftonbladet:

"Efter Reva-debatten upplevde många poliser dessutom – med rätta – att polisledningen inte förklarade och försvarade det arbete som polisen hade utfört. Det som de hade ålagts av lagstiftaren att göra. De kände en otrygghet på grund av dålig kommunikation och dåligt stöd från polisledningen, säger Engström.

Reva-debatten uppstod i samband med polisens Reva-projekt 2013. Reva står för "Rättssäkert och effektivt verkställighetarbete", och syftar på polisens arbete med att hitta efterlysta asylsökande som ska utvisas.
Patrik Engström har själv mött många poliser som är kritiska mot polisledningen:

– Ja, när jag pratar med poliser som arbetar i yttre tjänst så är det en av de bilderna som jag får, de upplevde ett bristande stöd från polisledningen.

 

Innefattar polisledningen dig också?

– Absolut."

 

Med det sagt, kan blåljus bara hålla med Emma om att utan allmänhetens hjälp och iakttagelser, står sig polisen ganska slätt. Därför måste vi arbeta vidare på att behålla eller helst öka det höga förtroendet hos allmänheten som polisen har. 

 

 

Tommy Hansson


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994