Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-15 11:00

Hanne Kjöller: Varför är folk så missnöjda i glesbygd?

Hanne skriver i en krönika i Expressen om hur vår bild av verkligheten kan påverkas av media och psykologiska faktorer. Det är väl känt att de flesta som kör bil, anser sig vara bättre bilförare än de flesta. En statistisk orimlighet. Och 70 % av alla kirurger anser sig vara bättre än de flesta kirurgerna.

(Helt ovetenskapligt, vågar vi nog påstå att de flesta poliser har samma självbild som kirurgerna. Det kan även vara en förklaring till missnöjet med individuell lönesättning...)

Hanne kopplade resonemanget till den återkommande kritiken av det svenska pensionssystemet. Som bygger på att en blivande pensionär får ut pension i förhållande till vad pensionären betalat in och vilken avtalspension som arbetstagaren har. Att den som får låg pension för att vederbörande inte betalt in så mycket till systemet, är enligt Hanne lika rimligt som att den som inte köpt aktier inte får någon aktieutdelning... Ändå kritiseras det med jämna mellanrum.

Hon resonerar vidare över den brist på framtidstro som anses prägla landsbygden. Men, konstaterar Hanne - "Visst är det svårare att få jobb ju glesare man valt att bo. Men de som har jobb, även lågbetalda, kan kosta på sig en helt annan standard än kollegerna i Stockholm. I trakterna kring Sundsvall kan en undersköterska och en busschaufför få lönerna att räcka till både hus och bil. I Stockholm, med närförorter, torde det vara en omöjlighet."

Hanne noterar att lönestatistik borde ta hänsyn till att boendekostnader (som de flesta inte klarar sig undan) är väldigt mycket högre i storstäder. Och högst i Stockholm. Det borde berättas oftare.

Kanske är det därför poliserna i Stockholm är de mest missnöjda i Sverige. Till skillnad från de flesta andra yrkesgrupper, har en polis de första årtiondet, ungefär samma lön var i Sverige de än ska tjänstgöra.
Men den som jobbar i Stockholmsregionen, där arbetet dessutom är bland de tuffaste, har oftast boendekostnader som skulle vara en mardröm för de flesta.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994