Publicerat 2006-08-18 21:31- Jag skulle önska att varenda medlem oavsett kön, etnicitet, sexuell läggning, religion eller annan övertygelse, funktionshinder eller ålder, känner att facket är till för honom eller henne. Vi har fina, politiskt korrekta program. Men vi lyckas inte förmedla en känsla av gemenskap till alla medlemmar. Vi måste, inte bara i ord utan även  handling, tydligt visa att vi är till för alla våra medlemmar. Det vill jag medverka till, säger Peter Sjögren, nyvald i styrelsen i polisfacket i Stockholms län.

- Det är arbetsmiljön som ligger mig särskilt varmt om hjärtat – jag är vice huvudskyddsombud. . Vi måste betona den psykosociala miljön. Vi måste göra stora investeringar i de människor som ska göra jobbet., förklarar Emma Cronberg, också nyvald i samma styrelse.


Peter och Emma valdes in i polisfackets styrelse i Stockholms län av stämman i våras. De kommer direkt från jobbet på fältet och det präglar deras syn på det fackliga uppdraget. Blåljus har talat med dem om hur de hamnade i styrelsejobbet och hur de ser på sina roller.

Första kullen efter stängningen


Emma kommer från narkotikaspan i Västerort där hon varit ett år efter fem år på utryckningen.

- Jag är 32 år nu, född och uppvuxen i Malmö, tillhörde omgång 98A på Polishögskolan som var den första efter den treåriga stängningen. Efter skolan kom jag först till näpo Sundbyberg och sedan, som sagt, utryckningen. Jag har varit turombud och senare blev jag invald i styrelsen i Västerorts polisförening Birka.

Peter är född i Skåne och uppvuxen i Blekinge. Han är 43 år och började på Polishögskolan 1988.

Facket naturlig del av jobbet


- Mitt första möte med polisverkligheten var som aspirant i Skärholmen. Efter GK2 sökte jag till Södermalmspolisen och kom dit.1995 började jag vid Länskriminalpolisen och har med lite kortare avbrott jobbat på person- och brottspan sedan dess,. Jag har varit ute på ett par FN-missioner (Libanon och Västra Sahara). En kortare tid tjänstgjorde jag även vid Rikskriminalpolisen och deras barnpornografigrupp. Dock drev min rättvisekänsla både mig och nästan hela den övriga gruppen därifrån. Vi hade fått löften om en viss lönesättning men sedan tog man bara helt ensidigt tillbaka det. Jag återgick till LKP igen. Där blev jag tillfrågad om jag inte ville engagera mig fackligt, vilket jag gjorde, och nu är jag här.

- - Vi måste få många fler att engagera sig fackligt, fortsätter Peter. Det måste kännas som en naturlig del av polisjobbet – inte som något udda.

Roligt och utmanande


- Styrelsejobbet är jätteroligt och utmanande, instämmer Emma. Det gäller bara att få tiden att räcka till. Här kan man utan vidare jobba 140 procent. Jag tycker det är viktigt  att komma ihåg varje medlem är en del av facket. Det finns inget vi och dom. Bara vi. Själv vill jag gärna ha en fot kvar i det polisiära vardagsarbetet.

- Vi i polisfacket måste bli bättre på att tala om vad vi gör, anser Peter. I den genomförhandlade och reglerade värld vi lever i numera är det lätt att vi som fackliga företrädare blir lite avskärmade från produktionen. Kommunikationen med medlemmarna känns mycket viktig för mig och jag vill gärna jobba med sådana frågor och bidra till att informationen från polisfacket fungerar så bra som möjligt.

Pinnjakten tar över


- Det gäller också att ha ögonen på vad som håller på att hända nu, påpekar Emma. Polisjobbet är så slimmat att situationen i många fall närmar sig bristningsgränsen. Till det kommer att vi nu ska jobba mot kvantitativa mål som inte alltid är kvalitetssäkrade. Det där håller på att gå ut över lagandan. Tidigare var det en självklarhet att alla hjälptes åt – man tog förhör åt varandra, fixade slagningar åt varandra och allt möjligt annat. Idag ser jag en tydlig tendens att pinnjakten tar över och allt fler börjar se till sin personliga kvot av pinnar mer än till laget. Det är en varningssignal – hur kommer det här att sluta?

- I mitt fackliga arbete ser jag det som mycket viktigt att motverka de här tendenserna, fortsätter Emma. Vi måste betona den psykosociala miljön. Vi måste göra stora investeringar i de människor som ska göra jobbet. En del i det är ett förbättrat chefsskap. Skapar vi arbetsplatser där medarbetarna finner det naturligt att samarbeta och där de mår bra då skapar vi också långsiktigt hållbara arbetsplatser.

Intervju: CC.

-----------------------------------------------------------------

LÄGET 2006-08-18
I LÖNEFÖRHANDLINGARNA


ST, de civilanställdas fack, och Polismyndigheten i Stockholms län har nu efter sommaren kommit igång med sina förhandlingar. Förhoppningsvis kommer detta att innebära att vår sedan tidigare klara principöverenskommelse rörande ny lönesättning för oss poliser i Stockholms län, kan leda till utbetalning på september lönen.

Vår uppfattning är att förhandlingarna har dragit ut alltför länge i tiden och att parterna nu skall komma överens. Om detta inte sker bör en lönenämnd med en oberoende ordförande tillsättas för att lösa ST: s och arbetsgivarens problematik.

När utbetalningarna väl kommer, sker det med retroaktivitet från 1 juli, 2006.

Förbundsområdesstyrelsen, polisfacket i Stockholms län.

-----------------------------------------------------------------

INSÄNDARE:


”Jag är polis
och inget annat!”


”Blev riktigt arg när jag såg att det finns en radiobil som det står "Aina" på, i min värld så är det lika med att skriva "snutjävel" på bilen!!!!!! Nu blir man kallad "snutjävel" både i problemförorter och från sin egen ledning, detta kan jag inte acceptera!!!!!!!

På jobbet är jag inte den enda som blev arg, alla som jag mött skakar bara på huvudet och håller med att det inte var så bra att klistra på "Aina" på radiobilen.Det enda som "Aina" på bilen leder till är att det är ok att kalla oss "Aina", jag är polis och inget annat!!!!!

Har tittat runt och hört mig för lite om ordet "Aina", det står för en person som "inte vågar att se sig själv i spegeln för all skam". Ordet hör man väldigt ofta när man jobbar, men det är ALDRIG något positivt som menas när ungdomarna kallar mig eller mina kollegor för detta.Den person som kommit med den idén att klistra på "Aina" på bilen borde, tycker jag kliva ut från kontoret, damma av "skinnpajen och vita kopplet" och komma ut i verkligheten, jag lovar att den inte är den samma som för 20-30 år sedan.

Den person som har gjort detta har klivit många, kanske alla kollegor på tårna, men människor gör fel, det har man lärt sig.

”Boija””

”Jag skäms
riktigt mycket”


”Du hann före mig! Tänkte just skriva ett inlägg om detta fordon. Kom tillbaks från semestern idag och fick höra om en bild i någon gratistidning visande en radiobil med texten "Aina" på sidorna och bredvid en leende Götblad. "Inte en chans " svarade jag, ”kan inte vara sant”. Men det var det... När jag rullade in i garaget stod den där parkerad, dock ej med en leende Götblad bredvid. Hon kanske var och provade en ny uniform med annan färg, text, utformning för att vi skall få fler sökande till kåren. När är gränsen nådd på ledningens stolligheter? Jag skäms i alla fall och jag skäms riktigt mycket dessutom!!

Jan Eriksson”

”Ungarna måste ha
hejdlöst roligt åt oss”


”Jag håller fullkomligt med dig. I stället för att ens försöka ta reda på vad "Aina" egentligen står för, så har man i sin iver över att försöka vara lite "hipp" och politiskt korrekt, totalt misslyckats. Det är fullkomligt patetiskt. Ungarna, som redan skrattar åt oss, måste ha hejdlöst roligt på vår bekostnad. Det är bara att tacka arbetsgivaren för att de än en gång har lyckats att skämma ut oss totalt. Vi kan lika gärna börja gå med clownnäsor på stan. Hur f ska vi kunna få respekt av medborgarna när inte ens vår egen arbetsgivare respekterar oss?

”P””

”Polisledningen
undergräver
vårt arbete”


”Var också förbi i Kungsträdgården och såg "spektaklet"...Har redan tappat i stort sett allt förtroende för min arbetsgivare så när jag såg "snut-jävel-radiobilen" ryckte jag bara på axlarna och tänkte "jaja, det blir värre...". Ja, för så är det ju. Vår polisledning har ju tappat allt förstånd sedan länge så snart kommer man väl själv stå inlindad i en turban på nästa kommendering med texten "nasse-svin" på polisfordonet...eller varför inte FTP (fuck the police)? Det låter väl rimligt?

Polisledningens vekhet äcklar mig och undergräver vårt arbete...de slickar massmedias smutsiga skor för att "smälta in" i dessa tider. Gayparaden med uniformerade poliser, turban-poliser å nu "aina-polisbilen"...kanske dags för en polisledning som bryr sig om vårat arbete istället för att bjuda ut sig till vilket pris som helst till vem som helst... Hade man haft lite mer stolthet hade man sagt upp sig för länge sen...

”StlmPaZorro””

BLÅLJUS KOMMENTAR: Allmänt hänvisar jag till Lars Ericsons synpunkter på Aina-märkningen som han framfört här på Blåljus (uppdatering 060813). Men jag hakar upp mig på din mening, ”Zorro”, där du tycks jämställa företeelsen  uniformerade poliser i Pride-paraden med "aina-polisbilen". I ena fallet handlar det om poliser som länge fått utstå obehag enbart för sin läggning och som nu kan leva mera öppet och i det andra fallet om en polisledning som föreställer sig att man kan rekrytera nya poliser genom att förödmjuka och skämma ut många av dem som redan är i jobbet. Två företeelser som inte hör hemma i samma uppräkning, tycker red/cc.  

”Polisplanering
och logik
möts aldrig”


Jag har alltid undrat VARIFRÅN alla felunderrättelser kommit ifrån när det gäller att planera polisverksamheten. Verkligheten verkar vara väldigt LÅNGT i fjärran!Nu har jag nog fått fram svaret ganska tydligt. Det verkar som om en hel hop med Jasägare på RPS hela tiden framför de mest underliga uppgifter till massmedia och ansvariga politiker om att polisen KAN utföra de mesta som kan tillfredställa den allmänna opinionen!Behövs det poliser till att bevaka än det ena och än det andra, så visst! Det finns MASSOR av poliser! RPS fixar det minsann! Sen får Länspolismästaren sköta detaljerna! Och Justitieministern tar åt sig äran för att det ”kommer att bli så”.

Problemet är ju tyvärr att det inte finns ett dugg av sanning i önsketänkandet!Det värsta är att ALL planering utgår från att ”de första uppgifterna är sanna”, vilket de INTE är och inte kommer att bli heller, under de närmaste 10 åren!MIN fråga är: VEM kommer att tala om sanningen för de ansvariga?Antagligen INGEN, eftersom det bara är Jasägare som anställts de senaste 15 åren på RPS!Polisplanering och logik kommer ALDRIG att mötas! Visst är jag negativ, men kan man vara annat i dagens läge?(för ca 20 år sedan hade ---- Sverige samma interna problem, men DOM kunde lösa problemet.) (Jag tvivlar på att polisen kan göra det samma.)

”COP””

-----------------------------------------------------------------

Hemsidan har uppdaterats den 18 aug kl 2030. Nästa uppdatering blir cirka den 23 aug.

-----------------------------------------------------------------

HISTORISKA GLIMTAR
- det hände just idag!


Den 19 augusti 1772 genomförde Gustav III en statskupp. Kungen ledde en militärkupp i huvudstaden. Den blev en fullständig framgång, mycket därför att ingen väntade att Gustav skulle kunna leda ett sådant företag. Det var helt oblodigt och följdes av lugn och lättnad efter de uppslitande partistriderna. Två dagar efter kuppen la kungen fram en ny regeringsform och fick den godkänd av ständerna. Den gav honom grepp om regeringsmakten.

Den 20 augusti 1940 hördes i en radiosändning från det brittiska underhuset de berömda orden: “Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few”. Premiärminister Winston Churchill uttalade sig om de brittiska jaktflygarnas insatser. Den vedertagna svenska översättningen lyder: "Aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket”. Sanningen är att Slaget om Storbritannien egentligen avgjordes av en handfull män – besättningen på ett tyskt bombplan som navigerade fel och av misstag släppte några bomber på London – vilket Hitler förbjudit. Churchill blev upprörd och beordrade en nattlig bombning av Berlin som åstadkom mycket liten skada. Men Hitler blev rasande och tvingade Luftwaffe att sluta angripa brittiska radartorn och jaktflygfält och i stället koncentrera sig på London. RAF:s jaktflyg var då nere på knä men fick den frist de behövde och repade sig. Det gavs aldrig något mera tillfälle för tyskarna.

Den 21 augusti 1965 började de s k Hötorgskravallerna i Stockholm. Många av dem som ställde till bråk kallade sig mods.

Den 22 augusti 1980 hade Lasse Åbergs film "Sällskapsresan" premiär.

Den 23 augusti 1939 chockades världen av nyheten om den s k  Molotov–Ribbentrop-pakten. Den var ett icke-aggressionsavtal mellan Sovjetunionen och det nazistiska Tyskland. Den bestod dels av ett tioårsavtal om vänskapliga förbindelser mellan länderna och om ömsesidig neutralitet i händelse ettdera landet skulle komma att anfallas av en tredje stat, dels av ett hemligt protokoll om en uppdelning av Östeuropa i en sovjetisk och en tysk intressesfär. Med undantag för Finland kom sovjetstatens efterkrigsgränser att ungefärligen följa stadgandena i pakten.Fram till 1980-talets slut förnekade sovjetrepresentanter kategoriskt existensen av de hemliga protokoll som kunde vittna om de baltiska republikernas tvångsanslutning till unionen.Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994