Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-04-20 11:20

Hårda straff på pappret

Polisarbetet granskas ofta med goda skäl. Poliserna är för få och räcker inte till alla gånger, som allt fler upptäckt. Men ibland lyckas polisen både med att få utrett vad som har hänt och vem som sannolikt varit gärningsman. Då återstår ändå att få vederbörande fälld av domstolen.

Justitieminister Morgan Johansson berättar idag att straffen för vissa vapenbrott ska höjas, om en utredning kommer fram till att det är lämpligt. Det finns goda skäl för det, både när det gäller smuggling, förvaring och användning av illegala vapen. Även oppositionen har tidigare tagit initiativ i samma riktning.Blåljus välkomnar utredningen, och att skärpningarna kan komma till stånd oavsett valresultatet i höst. Samtidigt gäller det att verkligen få gärningsmännen fällda. Idag kommer exempel på grova brott där ingen kunnat fällas för brotten trots gediget polisarbete.

I Södertälje ges ett exempel, på ett grovt vapenbrott, som dock kommer att överklagas. Den domen har enligt DN väckt stor frustration bland poliser som arbetar mot grova gängbrott, vilket åklagaren finner fullt förståeligt. I Västerås ett annat ännu grövre med mordförsök på en polisman och hans familj. I båda fallen tycks gärningsmännen gå fria. Då hade inga straffskärpningar haft någon effekt... Så visst är det lätt att bli frustrerad. Särskilt som den typen av domar inte är någon nyhet, utan snarare ett mönster.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994