Publicerat 2019-02-13 09:30

Hellre högre polislöner än trygghets-rut

Blekinge Läns Tidning skriver i en ledare om hur allt fler försöker skydda sig själva och sina hem bakom lås och larm, vilket ger säkerhetsbranchen ett lyft. Regeringen planerar att öka RUT-avdrag för trygghetstjänster, vilket kan öka privatiserad trygghet ytterligare. För den som har råd, så klart... Det gör trygghet och säkerhet till en klassfråga.

Det är en ojämlikhet som varken liberaler, socialister eller konservativa borde kunna acceptera. Personlig säkerhet och trygghet liksom skydd av egendom tillhör statens fundamentala kärnuppgifter och ska garanteras alla medborgare, oavsett tjocklek på plånboken. Ett samhälle där ordningsmakt och tillgång till rättsstat är en klassfråga är ett djupt orättvist samhälle, skriver tidningen. Polisen däremot är till för alla, men har otillräckliga resurser och poliser som ser sig om efter andra jobb. Platserna på Polishögskolorna fylls inte upp på långa vägar.
 
Tidningen noterar att polisyrkets attraktivitet måste höjas.

Lönefrågan är helt central om vi vill ha fler poliser. Att bygga ut polisutbildningarna räcker inte. Redan i dag har polisutbildningarna mycket svårt att fylla platserna eftersom inte tillräckligt många med rätt kvalifikationer vill börja där. Ska unga lockas till polisyrket måste polislönerna höjas. Att enbart ge Polismyndigheten större anslag för att anställa fler poliser fungerar inte heller, om allt för få vill jobba till de låga löner som erbjuds. Högre löner skulle leda till att färre poliser börjar arbeta med annat och kunna locka tillbaka dem som redan bytt yrke.

 

Stoppa trygghets-rut i soptunnan där det hör hemma och se i stället till att vi får en ordningsmakt som fungerar blir tidningens konklusion.
 
Blåljus kan bara hålla med.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994