Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-05-05 12:20

Hög nivå på diskussoner om svensk polis i framtiden

Polisförbundet arrangerade ett seminarum som dels presenterade en utredning om hur poliserna ser på effektivitet kontra personalbrist. Dels presenterade förbundet sina tio krav för en bättre polisverksamhet. Bland andra Inrikesminister Ygeman, Jan Björklund (Lib), Professor Jerzy Sarnecki presenterade sina visioner för framtidens polis.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz och kommunikationschef Emma Nilsson, berättade om den nya undersökningen och om Polisförbundets krav för att få rätsida på polisens problem och få en modern polisorganisation i takt med tiden. Lena välkomnade att "äntligen är polisfrågorna högst på den politiska dagordningen. Men nu krävs att gå från ord till handling!"

Professor Jerzy Sarnecki berättade att han ser fram mot den dag då erfarna poliser med gedigen bakgrundsutbildning kan forska om polisverksamhet. Särskilt då det ämnesområdet är eftersatt. Dessutom borde dagens polisorganisation tillgodogöra sig de senaste rönen, bland annat när det gäller compstat. Professonalisering av polisen är grundläggande, det förutsätter både kunskap, forskning och status, eller med andra ord en riktig högskoleutbildning.
Jan Björklund, talade om allt gott polisarbete som utförs. Men menar att poliserna måste bli fler och bättre betalda. När lärarna fick bättre löner, blev det fler som sökte till lärarutbildningarna, det torde vara detsamma för poliser. Dessutom betonade även han professonalismen. Det är märkligt, noterade han, att det är självklart att militärer leds av militärer, att sjukhuschefer är läkare, att rektorer oftast är lärare. Men vilken bakgrund som helst har accepterats för att bli chef inom polisverksamheten. Kan det vara ett uttryck för misstro mot poliser?
Inrikesminister Anders Ygeman kom och höll ett tal till semiariet. Både han och Björklund undvek den sedvanliga politiska pajkastningen, däremot hade de en del kamratliga gliringar sins emellan, som när Ygeman kom in i lokalen, då Björklund hälsade ministern välkommen till ett liberalt partimöte. Varpå Ygeman med ett brett leende blixtsnabbt replikerade: Det måste vara det största någonsin!

Ygeman betonade allt gott polisarbete som utförs, oavsett om det är vid uppmärksammade händelser eller i det tysta. Han är lite trött på att många negativa nyheter sprids om polisen. Ygeman betonade att svensk polis är "jäkligt bra." Det räcker inte där, vi ska bli ännu bättre. Det är därför regeringen satsat pengar på polisen och kommer att satsa ännu mer. Poliserna ska bli fler, få bättre verktyg och lagstiftning och bättre arbetsförhållanden.

När det kommer till lönerna, menar Ygeman, att han inte vill lägga sig i lönebildningen, även om han menar att arbetsförhållanden och löner bör bli bättre. Dock kunde han inte avhålla sig att ifrågasätta att polisfacket har valt att ta ut löneutrymme i form av andra saker. Man har den offentliga sektorns absolut mest gynnsamma pensionsavtal. Det har man valt framför att höja  polislönerna, menade Ygeman.


Det är dock en sanning med modifikation. Det var främst arbetstid som växlades in när polisen fick sitt pensionsavtal. En liten del var lön, och det kan inte förklara den dåliga lönenivå som svensk polis och i synnerhet polisen i region Stockholm har idag.

Nu har Blåljus inte nämnt
den talare som höll det mest populära talet på seminariet. Det var Anna-Lena Mann, som med hjärna och hjärta beskrev hur hon känt inför yrket ända sedan hon gick på Polishögskolan för 16 år sedan. Då var hon en utvald, det fanns 20 som gärna velat ha den utbildningsplats hon kämpat sig till. Hon var så stolt, när polishögskolans rektor tog upp konkurrensen, det var så att hon hade kunnat sträcka upp händerna och jubla.

Hon berättade även om vad hon varit med om som polis: "Under de senaste sexton åren har jag brottats, slagits, tröstat, skällt, gråtit och skrattat i situationer och på platser jag den där februaridagen i Solna aldrig kunnat föreställa mig. Jag har lyft barn i för tunga blöjor från ett smutsigt golv i en krarkarkvart, brottats svettig mot unga arga maskerade män som slåss utanför en fotbollsarena, fått bensin slängd på mig med hot om att eldas upp, plockat upp en kvinnlig bekant i delar på ett järnvägsspår och hållig om skrikande männiksor osm just fått besked om att de mist en anhörig. jag har fått skäll av hundatals personer som tyckt att jag borde ha viktigare saker för mig än att just mäta hur fort de framfört sitt fordon på vägen. Blivit ständigt ifrågasatt om hur jag utför mitt yrke.

Jag har fått höra att jag är både rasist, nazist, våldsfixerad och blivit kallad ord om är olämplig att återge. Jag har gått igenom de allra värsta scenarior både mentalt och i autentiska övningar, där några senare blev brutal verklighet vid exempelvis skolattacken i Trollhättan.

Hur har det påverkat mig som person? Vi är knappast några superhjältaroch jag har med största säkerhet blivit mer cynisk, misstänksam och dömande än jag var den dagen för 16 år sedan."


Samtidigt beskrev Anna-Lena vad som fått henne att stanna kvar som polis och orka vidare. Tacksamheten som vanliga människor visat henne som polis och tryggheten i sin familj. Medmänniskor som knappt kan förstå hur poliser kan ha så låg lön som de har för det arbete de utför. Men lika viktigt som lönen, är att arbetstiderna blir mer mänskliga så att erfarna poliser orkar jobba längre i yttre tjänst. Bland annat för att skola in nya poliser i det goda polisarbetet. Det krävs även mer resurser så att poliserna kan vara den tunna blå linjen mellan gott och ont. De som springer till det farliga som andra människor springer från, som på Drottninggatan den 7 april.  Det som gett bilder med poliser med dragna vapen, springande mot en okänd fara. Men samtidigt tungt beväpnad polis som hjälper en dam över gatan. Eller en polisbuss överhöljd av blommor och kärleksbetygelser.

Anna-Lena avslutade sitt tal med orden:

"Till er politiker som är här idag, vill jag skicka en vädjan. Hjälp oss att ha vår glöd kvar. Hjälp oss att vilja och orka hjälpa genom att att ge oss så bra förutsättningar som möjligt. Ge vårt yrke den status det förtjänar. Då stannar vi, och vi kommer återigen att fylla polishögskolorna med blivande poliser som vill ställa sig upp i ett segervrål!"

Totalt var det en givande och intensiv förmiddag. Det är lätt att hålla med Lena Nitz om att polisfrågan nu är på den politiska agendan. Det råder en bred enighet om vad som behövs. Nu är det bara att genomföra det!

Mer om seminariet kan finnas på Twitter, hashtag #helasverigespolis eller på Polistidningen, som utmärkt speglar de skillnader som ändå fanns i debatten. Det handlar om hur polislönerna ska höjas, och om hur polisutbildningen ska se ut. Ännu en halvtimma efter att seminariet avslutats, stod Björklund och Sarnecki och diskuterade om och hur polisen bör akademiseras. Det visar hur Polisförbundet kan skapa engagemang kring polisfrågorna!

Men, gör din egen bedömning, sätt av två timmar och titta på hela semiariet här, så får Du bland annat se hela Anna-Lenas tal live inklusive hennes underbara Västgötska!

Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994