Publicerat 2019-08-15 09:30

Höga förväntningar på poliser som inte finns

Liberalerna har fått en nygammal ekonomisk talesman. Han heter Mats Persson, och pekar genast ut de viktigaste områdena för samhället att ta tag i. Kriminaliteten, gängbrotten med skjutningar, stöldligor och en bredare förstärkning av rättsväsendet är Liberalernas inspel till de kommande budgetförhandlingarna. Nyamko Sabuni förtydligar i DN, att det handlar om miljardtillskott till polis, tull, domstolar och kriminalvård.

Samtidigt presenterar Socialdemokraterna med inrikesminister Mikael Damberg i spetsen en ny stor satsning mot narkotika. Gott så, det har ju varit ett försummat område sedan polisens omorganisation 2015 när mängder av narkotikaspanare och gatulangningsgrupper fick nya arbetsuppgifter.

Damberg beskriver hur arbetet ska gå till: Det handlar bland annat om att kunna störa ut öppen narkotikahandel som sker i centrum eller stationsområden som skapar väldigt mycket otrygghet i dag, men som också kan vara en miljö där unga människor dras in i de här kriminella gängen, genom sitt eget missbruk och sen blir försäljare. Så det är en enormt viktig uppgift att polisen tränger tillbaka det.

Sveriges Radio var dock så oförsynta, att de ställde en obekväm fråga till ministern, om vilka resurser regeringen var beredd att satsa på polisen för att genomföra den nya satsningen.

Svaret från inrikesministern oroar en aning: "– De får ju väldigt mycket mer pengar, både i år och kommande åren, därför vi ska växa med 10 000 fler polisanställda till 2024, och i ramen för den tillväxten finns det resurser menar vi, säger Mikael Damberg."Blåljus kommentar: Det är ju vällovligt att det finns en ambition om fler polisanställda. Till 2024. Men de resurserna är svåra att använda idag.

Även Expressens ledarsida har kritiskt granskat löftet om 10 000 fler polisanställda till 2024.
 
Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger med anledning av satsningen mot narkotika: "I polisbristens spår får ofta det förebyggande arbetet stryka på foten. Vi måste istället få bättre möjligheter att förhindra att brotten sker. Det krävs fler poliser, men det krävs även en bättre samverkan mellan polis, socialtjänst, skola och andra myndigheter."
 
Blåljus tog sig friheten att jämföra siffrorna över antalet poliser i juli 2019 för region Stockholm, en ganska utsatt del av narkotikamarknaden, oavsett om man talar om Danderyd eller Hallunda. Jämfört med januari 2015 är poliserna i vår region 231 FÄRRE! poliser. Är det dessa som ska förstärka narkotikaspaningen?
 
Eller för att försöka fånga in den nuvarande kraftsamlingen på fler poliser, om vi jämför december 2018 med juli 2019 - då har Region Stockholm blivit hela nio! poliser fler. En ganska klen narkotikarotel. Och i de siffrorna ingår 158 polisaspiranter under utbildning - så visst kunde det ha varit ännu värre.

TV4 har föredömligt funderat på om det kommer att bli möjligt att nå målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 och då talat med polisfackliga företrädare som är minst sagt skeptiska. "Kejsarens nya kläder", känner Fredrik Brokopp från Skåne inför mottot. Damberg blir också intervjuad i klippet ovan, och menar att Polismyndigheten har fått pengar och uppdraget för att växa. Han litar på polismyndighetens lednings plan kommer att klara av det - om inte kommer regeringen att vidta åtgärder...

Av någon anledning nämner Damberg inte de 230 miljoner kronor som överfördes från Polisens budget till kriminalvården, för att utföra transporter som ofta ändå inte utförs... Däremot kan konstateras att ingen av de omgångar på de allt fler polishögskolorna som startats de senaste åren, har fyllt sina platser på långa vägar. Varje tom plats på en polishögskola innebär en saknad polis i förhållande till ambitionerna. Det börjar bli tusentals nu...

Kanske hade de 230 miljonerna kunnat användas till att göra polisyrket så pass attraktivt att poliser inte lämnade yrket lika ofta, att fd poliser sökte sig tillbaka och att polishögskolornas platser blev mer välfyllda. Då kanske vi kunde haft resurser till narkotikaspaning nu, hösten 2019... Och till lokalt närvarande uniformerade poliser, vålds- och sexualbrottsutredare i hela Sverige mm mm.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994