Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-16 13:00

Högre polislöner och fler poliser

Liberalernas ledare Jan Björklund berättar i SvD vad hans parti vill göra åt poliskrisen. Han säger att vi måste stärka rättsstaten och allmänhetens tilltro till polisen. Det snabbaste sättet att stärka polisen på ett års sikt, är enligt Björklund att låta beredskapspolisen förstärka polisen även i fredstid. Då skulle 3000 beredskapspoliser kunna förstärka polisen vid större insatser som gränskontroller, skogsbränder eller eftersök mm.

Men det är inte Liberalernas enda förslag på reformer för polismyndigheten. Han vill även höja polisernas genomsnittslöner med 4000:- per månad under 2018. Liberalerna vill också att 2000 trygghetsvakter ska anställas för att förstärka polisen. Dessutom kräver han att alla höga polistjänster ska tillsättas med personer som har polisär bakgrund. I dag är det inget krav. Tvärtom saknar många höga poliser den erfarenheten.

Blåljus beklagar att politikerna ställt svensk polis i en situation där nödlösningar som ordningsvakter eller beredskapspoliser blir skarpa förslag. Att polislönerna måste justeras rejält i förhållande till den övriga arbetsmarknaden är dock en självklarhet. För, som Björklund säger att underlätta rekryteringen och att poliserna stannar kvar i yrket.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994