Publicerat 2020-01-23 17:30

Pressade grova brott utredare -
måste lämna över utredningar 

- facklig oro för uppklaringsresultaten 


De grova våldsbrotten håller i en otäckt snabb takt på att bli "vardag" både här och var i landet. Pressen på de som utreder är hög - när utredningshögarna växer snabbar än de betas av. Därför förs utredningarna till Stockholms lokalpolisområden, där utredarna, ofta civila, inte alltid har erfarenhet och kompetens av de grövre våldsbrotten. I
 SVT Nyheter (23/1)  kommenteras utvecklingen av Stefan Eklund, ordförande Polisförbundet region Stockholm.

Foto Lars Hedelin Polisen

- Det är mycket ansträngt på dom delarna som utreder grova brott. De kämpar verkligen varje dag och har en tuff arbetsmiljö, säger Stefan  i inslaget.  

Det har fört med sig att vissa utredningar, ex våldtäkt,  överförs till lokalpolisområdena där man normalt inte har kompetensen för att utreda den typen av brott.  
- Något som riskerar försämra uppklarningen av de svåra brotten, säger Stefan.

Att 90 nya medarbetare ska rekryteras under året är Stefan nöjd med, dock tror han att de flesta av dem är civilanställda dvs som saknar den fulla kompetensen.  

- Det finns för få poliser i utbildningssystemet. Det är den krassa bakgrunden. Men det är ändå bra att vi får fler som hjälper oss, säger han.

Blåljus/att det ansträngda utredningsläget på grova brott självklart får ringar på vattnet när andra polisverksamheter släpper vad man har för händerna och stöttar. Något som rikspolischeferna Anders Thornberg och Mats Löfving beskrev i sin insändare (nov19) inför satsningen på Rimfrost - kraftsamlingen emot de grövst kriminella i Malmö dit poliser sedan några månader skickas från hela landet - också från Stockholm. 

Nästan vilket brott som helst ställer krav för att få fällande utslag i domstolarna (dvs brott som kräver mer än ett analysresultat från NFC, tablett eller kissprov) vilket särskilt gäller de grövre och mer komplicerade brotten. Resurser, resurser, resurser liksom tid och erfarenhet är vad som krävs samt vittnesmål (något som tyvärr fler och fler tvekar inför). Utmaningarna visas bl a av fjolårets trista statistik över dödligt skjutvapenvåld (drygt 70) där många utredningar lagts ned i avsaknad av misstänkt. 


Polisen växer och ska växa ännu mer. Men igår larmade ansvariga för polisutbildningen dn debatt ... - "413 av 1020 platser tomma på våra polisutbildningar ". (drygt 17 000 sökanden). Läs också Aftonbladets artikel om varför så få klarar antagningstesterna till polisutbildningen liksom Polisförbundets syn på hur utbildningen behöver uppgraderas.


Det måste till insatser på flera plan än lysande rekryteringsmöten, förenklade ansökningsförfaranden, snabb- och funktionsutbildning, influensers...
För att bli fler poliser behövs justa löner, justa arbetstider, justa ersättningar, en juste arbetsmiljö, karriär- och utvecklingsvägar ... 
NU!
För det finns många positiva anledningar till att de flesta poliser väljer att stanna ett helt yrkesliv inom Polisen ...- eller faktiskt återvänder!


Tina Gustafsson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994