Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-04 11:10

Hur många ex-poliser vill bli poliser igen?

Som Blåljus berättade för en tid sedan går Polismyndigheten med håven för att försöka få några av de poliser som lämnat yrket att återvända till verksamheten. De senaste åren har avhoppen blivit allt fler, många andra myndigheter och andra arbetsgivare ser poliskompetens som meriterande.

Som före detta inrikesministern, Anders Ygeman påpekade när frågan kom på tal, poliser är inte livegna, om andra arbetsgivare kan erbjuda bättre anställningsvillkor, har poliserna rätt att söka annan anställning.

Nu berättar Polismyndigheten stolt, att
kampanjen för att få expoliser att återkomma till tjänster som polis, har gett 151 intresseanmälningar. Polismyndigheten ser det som glädjande att så pass många har visat intresse för att komma tillbaka till polisen. Å andra sidan, som smolk i bägaren, är det väl färre än de som lämnar polisen under två månader...

Både Anders Ygeman och Morgan Johansson gläds på Twitter åt att de 151 överväger återanställning. Ygeman skriver: "Välkomna tillbaka! 150 poliser som slutat vill återvända till polisen" och Johansson: "Roligt att se! Välkomna tillbaka till polisen!"

Blåljus kommer att bli lika glad när vi ser dem i tjänst. För att överväga är något annat än att ta steget. Och samtidigt funderar mångdubbelt fler på att gå den omvända vägen, bort från polisen. Än har inte vågen av unga driftiga poliser som fått bättre erbjudanden på annat håll bedarrat. Så lösningen att få tillbaka ett hundratal, om så många tar steget, är en tillfällig lindring av polisbristen, som att hälla en liter vatten i ett badkar där proppen är ur.

Å andra sidan finns det nu medel, när polisen får nya friska pengar i höstbudgeten. En del går så klart till gränskontroller, men när region Syd anställer civila till de uppgifterna frigörs ju poliser till annat polisarbete. Men den stora förbättringen kommer när poliser kan få marknadsmässiga löner. Då kan ännu fler expoliser vilja söka sig tillbaka, och dräneringen av svensk polis kan upphöra. Och då kanske polishögskolorna kan fylla sina platser.

Polisförbundet på alla nivåer i Polismyndigheten står beredda att förhandla om en rimlig fördelning av lönemedel som kan göra polisyrket attraktivt på riktigt. Först när det har skett, finns det verklig anledning att glädjas.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994