Publicerat 2019-10-29 09:20

Hur mycket hinner en liga stjäla på fyra dygn?

När en tjuvliga kommer till Sverige och systematiskt börjar plocka värdefulla varor ur butiker - Hur mycket blir butiksägarna av med? Och framför allt - vad blir straffet, androm till varnagel. Allt detta beskrivs utförligt i en artikel på Polisen.se.

"Efter fyra dagar blev stöldturnén stoppad för de fem personer som i somras rest till Sverige enbart för att stjäla. Nu väntar fängelse för två av dem och utvisning för alla.

 

Det var personal som städade på ett vandrarhem på Södermalm som misstänkte att det fanns stöldgods i ett av rummen där fem personer övernattade. Personalen kontaktade polisen som i rummet hittade mängder av kläder, skor, väskor och plånböcker till ett värde av cirka 400 000 kronor. De flesta av varorna var fortfarande prismärkta och på vissa fanns larmbrickorna kvar.


Alla fem personer uppehöll sig i anknytning till boendet, tre av dem blev ertappade när de höll i verktyg för att ta bort larm och avmagnetisera.

 

Med hjälp av övervakningsfilmer och stillbilder från butiker kunde Södermalmspolisen bevisa att personerna ägnat sig åt stölder i två fall. Åklagaren bedömde att brottsligheten var organiserad och genomförd som en yrkesmässig verksamhet.

 

Oerhört effektiva och brottsaktiva

I slutet av september dömde Stockholms tingsrätt samtliga gärningspersoner för stöld och för grovt häleri eftersom det var uppenbart att det stora beslaget var stöldgods.

 

Påföljden för tre av gärningspersonerna blev villkorlig dom och utvisning. De övriga två ska avtjäna ett fängelsestraff på tio månader innan utvisning. Ingen av gärningspersonerna har någon anknytning till Sverige och förbudet om återinresa gäller i fem år.

 

– Det här är ett exempel på hur oerhört effektiva och brottsaktiva den här typen av ligor är. På mycket kort tid har de stulit varor för stora summor. Det är svårt att få fast dessa ligor, när vi har lyckats identifiera dem på övervakningsfilmer har de många gånger redan lämnat landet. I det här fallet fick polisen tips från allmänheten och kunde snabbt avbryta deras framfart, säger Monica Krüger gruppchef, Internationella brottsnätverk (IBN) på gränspolisenheten."

 

Blåljus anar att villkorlig dom inte upplevs som särskilt avskräckande givet brottsvinsten. Och tio månaders fängelse är väl ungefär ett halvår i praktiken. Vi får hoppas att även om de själva inte överträder förbudet mot återresa, att de inte heller berättar för likasinnade om hur vinstmöjligheterna kontra straffets hårdhet ser ut i Sverige.


Med det sagt: Bra jobbat av alla inblandade poliser och allmänhet i detta fall

- Vi gjorde vårt.


Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994