Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-11-01 10:10

Hur mycket mer behöver en polis i Stockholm tjäna?

Det är ingen hemlighet att statstjänstemän i region Stockhlm har en högre genomsnittlig lön än på andra håll. Men så är det inte för poliser. De första åren, då de flesta poliserna jobbar i yttre tjänst tjänar alla poliser i hela Sverige ungefär lika mycket. Men även poliser i Stockholm kan behöva en bostad, och konkurrensen från andra arbetsgivare är hård.

(Länken ovan går till SCB, där man kan se vad statstjänstemän i olika delar av Sverige har för snittlöner. Det sista redovisade året, är 2016 och då tjänade snittstatstjänstemannen i Sverige 36 000:-. I Stockholmsregionen tjänade statstjänstemannen i snitt drygt 39 000:-. I vissa andra delar av landet kunde snittet ligga på 33 000:-)

Nu lägger Moderaterna i Stockholm skarpa förslag för att få poliserna att stanna kvar i regionen. Anna König Jerlmyr vill satsa miljarder öronmärkt till Stockholms poliskår. Poliser som jobbar i Stockholm ska också ha råd att bo i Stockholm, enligt Anna. Regeringen tillsätter inte tillräckligt mycket pengar till polisens löneökning. Det behövs, vi ser att fler väljer att lämna yrket säger hon till SVT Nyheter Stockhlm.

– Moderaterna nationellt satsar 2,5 miljard specifikt till Stockholmspolisen.

Det möjliggör en löneökning på 3.000 kronor per månad, säger Anna till SVT.

 

Hon fortsätter:

– Stockholm har fler skjutningar, droghandel och gängkriminalitet. Vi tappar kompetens till andra regioner i Sverige. Vi måste göra det attraktivt att jobba i Stockholm igen avslutar Anna König Jerlmyr.

 

Även Liberalerna i Stadshuset kräver polis-förstärkningar i Stockholm och högre löner för poliser. (4000:- /månad) Frågan är dock var resurserna ska tas ifrån - Vi har hört att det fattas poliser även i andra områden...

 

Tommy Hansson

 

 

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994