Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-03 11:40

Hur ofta hänger Ulf Johansson i Rinkeby?

Svaret på frågan hur ofta Regionpolischefen är där ges i en podradio, där Varg Gyllander och Regionpolischef Ulf Johansson genomför en intervju på plats i förorten utan att något särskilt händer. Att det ens behöver nämnas, är också värt att reflektera över.

Ulf får bland annat kommentera förseningarna av polishuset i Rinkeby. Det är ett komplext bygge, kanske är det inte bara att ta vilket hus som helst och stoppa in poliser i det... Dessutom kommenteras satsningen Mareld, som regionen håller på att bygga upp och som ärtänkt att bidra ännu mer till tryggheten och att minska brottsligheten i våra mest utsatta förorter.

Polisantalet i Rinkeby har enligt regionpolismästaren fördubblats på några år, men det är viktigt att det finns poliser på plats när det händer något. Vid större händelser, kommer det alltid att krävas förstärkning. Det vardagliga polisarbetet är nyckeln till ökat förtroende och att förbättra situationen på sikt. En annan sak är att vid akuta allvarliga situationer, har polisen resurser att gå in med tyngre utrustning.

När det kommer till stenkastning, påpekar Ulf att det innebär en fruktansvärd arbetsmiljö, rent av livsfarlig. Det är en stor påfrestning för de utsatta poliserna. Det är oerhört allvarligt när det placeras skarpa handgranater utanför en polisstation, som hände i Kista i veckan.

Rinkeby är inget laglöst land, i grunden finns det mycket goda krafter, även om det även finns krafter i området som inte uppskattar polisens närvaro. Men lag och ordning är polisens ansvar. Vi ökar vår närvaro och ingriper mot brott. Övriga samhället har andra ansvarsområden som också är eftersatta.

Om tio år, är det Ulfs vision att polisen tillsammans med andra samhällsaktörer som satsar stora resurser, ska ha fått Rinkeby att bli en lugn och trygg ort. Det krävs ett långsiktigt perspektiv. Polisen ska ha en hög uniformerad närvaro med civila resurser för att jobba stenhårt för att stävja brottsligheten i området, avslutar Ulf, innan han sätter sig i polisbilen för ett kvällspass i Rinkeby.

Blåljus är övertygade om att Regionpolismästaren och kollegorna aktivt bidrog till tryggheten i området, även om Ulf själv under kvällen ägnade sig åt spaningsverksamhet. Enligt uppgift var det en ganska lugn onsdagskväll utan allvarliga incidenter, som det oftast är, trots allt. Fördelen med det, är att regionpolismästaren kan ha haft tid att lyssna på poliserna som gör jobbet i området till vardags.Tommy Hansson, bild Elin Bylin, Polisen
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994