Publicerat 2020-03-23 10:10

"Hur påverkas du av corona?"

Skyddsmask 90 - nu också användbar
vid kontakt med misstänkt virussmittade.

Larmen om covid-19 pressar och prövar nu många myndigheter. Så också Polisen som planerar för att klara en ansträngd arbetsbelastning över lång tid. Det påverkar både verksamhet och personal t ex att viss planerad verksamhet ställs in. Stockholm har pekats ut som Sveriges epicentrum där antalet smittade väntas nå sin topp inom de närmaste dagarna. Blåljus besökte polisen på Norrmalm för en ögonblicksbild av läget och fråga personal i tjänst "Hur påverkas du av corona?":

 

Utsättningen för citys ingripandepoliser (ig) på Norrmalm och Södermalm hålls via länk. Dagens uppdrag fördelas, uppdatering om personer och bilar som är intressanta i brottsutredningar. Alla påminns också om gällande säkerhetsrutiner och den utrustning som finns - för att skydda såväl sig själv som andra vid kontakt med eventuella pandemi-sjuka under arbetspasset. Områdeschefen Erik Widstrand säger via länk: "Vi - polisen och vården - har ett viktigt uppdrag. Var rädda om er!"
I rummet på Norrmalm råder en stämning av såväl lugn som allvar.

 

Oscar, ig-polis och facklig ordförande lofo Norrmalm, packar in utrustningen i polisbilen inför passets början:

- Jag jobbar som ingripandepolis idag. Jag skulle egentligen ha lett en HLR-utbildning (hjärt- och lungräddning) men den ställdes in. I övrigt gör vi vad vi kan för att skydda oss själva och andra; t ex har vi alltid med oss dubbla uniformer för att kunna byta under passet, skydds-kit m.m.

 

Jörgen, utbildningssamordnare polisen City Norrmalm:

- Jag håller på med att avboka inplanerade utbildningar i nästa vecka. Varje vecka tas nu ett nytt beslut gällande vilka utbildningar som ställs in och vilka som ska genomföras. Kortsiktigt är det en vinst för den yttre verksamheten eftersom de som skulle ha gått utbildning nu istället stärker upp ingripandeverksamheten. Långsiktigt måste ju dessa inställda utbildningar någon gång ändå genomföras för att upprätthålla kompetensen hos varje polis.

 

Katarina, förundersökningsledare (ful) på lopo Norrmalms utredningsenhet, tillbaka efter 1 ½ veckas sjukdom (inte covid-19):

- Stämningen är god, men ansträngd. Vi prioritar helt och hållet ärenden med frihetsberövade - det tar all vår tid. 
(Under natten till fredagen utökades antalet frihetsberövade med fyra... Under fredag fm hade Norrmalm totalt 27 st frihetsberövade).

 

Alexandra, ful och tf gruppchef utredning lpo Norrmalm:

- Många i gruppen frågar mig om vad som händer med den semester man sökt; i påsk, i sommar… I övrigt är jag och andra, fu-ledare, beredda att stötta upp i jouren (Jful) om det skulle behövas. Personligen… hemma pratar vi en del om hur vi ska klara oss ekonomiskt om skolor/dagis stänger.

 

Maria, gruppchef Norrmalm utredning, gör sin sista arbetsdag innan pensionering:

- Trycket med allt fler frihetsberövade i vårt lokalpolisområde har ökat över tid, det började redan innan corona-utbrottet. En frihetsberövad påstod sig vara pandemismittad och det uppstod en del frågor om hur förhör skulle kunna genomföras på häktet. Sen visade det sig att han inte var smittad. Vi rekommenderar och uppmanar all personal som är på väg att bli sjuka att jobba hemifrån också om t ex man själv eller en familjemedlem tillhör en riskgrupp. Som gruppchef får jag en del oroliga frågor om pandemin, inte minst från de yngre. Hittills har vi ingen som vi vet om är sjuk i covid-19 hos oss. För egen del är jag inte så orolig. Jag följer WHOs och Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

 

Ida, stationsbefäl (SB) Norrmalm:

- Här på jouren utsätts vi ständigt för olika smittorisker. Vi har manualer för hur vi ska agera också vid kontakt med corona-smittade. I grunden handlar det om att tvätta händerna, hålla rent på smittade kontaktytor, hålla avstånd...  Vissa brister har uppstått, exempelvis i kommunikationen. Det var när en patrull, som gripit en misstänkt som uppgav sig vara corona-smittad, via vår kommunikationscentral (RLC) frågade om det var okej att föra in den smittade till oss. RLC missade att kommunicera det till oss, patrullen kom hit... Men situationen hanterades snabbt.

 

Jourutredare Mona, civilanställd, annars vid receptionen på Södermalm:

- Jag vill bara "få det" och "få det avklarat" och sen gå vidare. Med mina arbetsuppgifter, jag håller förhör med målsäganden och vittnen, skulle jag kunna jobba hemifrån med telefon och dator om dagis stänger. Men jag ser det inte som möjligt att både jobba och ha barn hemma.

 

Eva-Lena, ful, jouren Norrmalm/snabbare lagföring:

- Personligen känner jag mig trygg med de uppdateringar vi får varje dag gällande coronaviruset, kompletterat med information på Intrapolis och via mejl. Generellt sett märker jag att vi har ett mycket mindre inflöde av ärenden just nu. Det positiva med det är att vi nu får en möjlighet att "komma i kapp" med våra liggande ärenden. Jag har möjlighet att jobba hemifrån i mitt uppdrag – om de direktiven kommer.

 

Madeliene och Rojin, receptionen Norrmalm:

- Lite oroligt är det förstås. Men vi har inte märkt någon större skillnad i antalet besök hos oss, det är som vanligt. En dag kom en kvinna fram och sa att hon varit sjuk i corona, men hon verkade inte sjuk när hon var här. Sen sköt hon in en stor bunt papper under skyddsglaset… Det skapade frågor och en viss oro: "Hur skulle vi hantera dessa papper? Kan de smitta?" Vi tänker på de rekommenderade "säkerhetsavstånden" men… när man väl börjar prata med en person och deras ärende blir man liksom "inne i jobbet" och glömmer bort allt annat.


Tina Gustafsson

Se också frågor och svar som berör din anställning och pandemin covid-19 på Polisförbundets hemsida 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994