Publicerat 2020-07-01 08:50

Inga genvägar till ett tryggare Sverige

När Almedalsveckan är inställd på grund av Coronapandemin, är den politiska debatten aningen avslagen. Alla partiledare har eller ska intervjuas i radio och TV, och reportrarnas frågor har hittills huvudsakligen handlat om hur pandemin hanterats, vems fel det är att det blivit som det blivit eller vem som ska tala med vem om migrationen. Och vad det kan betyda för regeringskonstellationen. Blåljus gläds åt att två ministrar då skriver en debattartikel på Expressen Debatt.

Det är justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg som beskriver regeringens åtgärder mot otrygghet och brottslighet. Det känns som att det kan behövas, när det skjuts vilt i olika delar av Stockholmsregionen, när det kastas granater mot vittnen i villaförorter, när stora delar av Södertäljenätverket sitter häktade på nytt. Till det kommer "normala" oroligheter i parker och grönområden, och traditionella lägenhetsbråk. För att inte tala om trafiken till lands eller sjöss.
Så brottsligheten har inte tagit Coronapaus.

Inte regeringen heller, uppenbarligen, ministrarna berättar om ny lagstiftning som ger Kriminalvården nya verktyg och större befogenheter att kontrollera villkorlig frigivning. Övervakningstiderna förlängs, kraven skärps på att delta i återfallsförebyggande verksamhet, möjligheterna till användning av fotboja och drogtester utökas, liksom möjligheter att dra in frigivningen vid misskötsamhet. Detta är en viktig del av regeringens breda arbete för att stärka rättsväsendet och tryggheten i Sverige.

Regeringens satsningar på ett stärkt rättsväsende genomförs nu steg för steg. Varje halvår kliver ungefär 600 nya poliser in på stationer runtom i hela landet. Vi har nu fler poliser än någonsin i Sverige och utbyggnaden av Polismyndigheten fortsätter mot målet 10 000 fler anställda år 2024. Samtidigt får myndigheten nya verktyg för att bland annat komma åt kriminellas elektroniska kommunikation, använda kamerabevakning och samverka med andra myndigheter mot grov organiserad brottslighet.

 

Lagarna som skärper reglerna kring villkorlig frigivning träder ikraft idag, den 1 juli.

 

Ministrarna nämner även satsningar på kriminalvården, som nu får mer att göra efter polisens insatser och vissa straffskärpningar. Dessutom skriver de att de steg för steg bygger ut och stärker rättsväsendet och fortsätter arbetet för att förhindra att fler unga hamnar i kriminalitet och begår brott. Något som förutsätter att hela samhället engageras i att minska klyftor och segregation i samhället, att skolan och socialtjänsten stärks i utsatta områden, att destruktiva mansroller motverkas och straffskärpningar som avskräcker genomförs. Allt detta behöver vi ta oss an. För det finns inga genvägar till ett tryggare Sverige. Det kräver ett seriöst och långsiktigt reformarbete.


Blåljus gläds åt att den kriminalpolitiska debatten inte tillåts ligga i träda, För det gör inte kriminaliteten. Vi ser fram mot att se fler debattartiklar i samma ämne, även från andra partier.


Tommy HanssonGilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994