Publicerat 2019-04-17 08:20

Inrikesministern besöker drabbade förorten Sätra

I dag, onsdag den 17 april, besöker Mikael Damberg Sätra i Stockholm. Inrikesministern kommer att träffa poliser och representanter från det civila samhället med anledning av den senaste tidens skjutningar i området.

 

Sätra har drabbats av flera skjutningar och på kort tid har tre personer dödats i området. Polisen kraftsamlar nu mot våldet och utreder ärendet som en särskild händelse. Samtidigt arbetar myndigheter tillsammans med civilsamhället för att skapa trygghet för invånarna. Inrikesminister Mikael Damberg besöker Sätra för att få en inblick i polisens arbete och för att träffa boende i området. En särskild presstid är planerad till kl. 14:30 så att media inte missar eventet.

 

Som bekant tillhör Sätra inte de särskilt utpekade områden i region Stockholm som fått extra polisresurser då de klassats som särskilt utsatta områden. Nu kraftsamlar polisen i området Sätra, vilket innebär att resurser flyttas från andra områden där nya luckor uppstår.

 

Sveriges Radio har uppmärksammat situationen i Sätra efter de senaste skjutningarna. En ung kvinna som jobbar mot våldet i Sätra ungdomsråd, beskriver en uppgivenhet bland de unga i området. Bättre sent än aldrig säger hon om ministerns besök, det finns många områden som Sätra i Sverige. Hon noterar att inrikesministern har polisfrågorna på sitt bord. Och en avdelningschef på socialförvaltningen i Skärholmen beskriver ett av morden som en "incident".


 

Visst är det bra att ministern gör besök i verkligheten, och får med sig intryck hem till justitiedepartementet. Kanske kan det förebygga att ytterligare hundratals miljoner i budgetpengar tas från polisverksamheten. Blåljus noterar att Storgöteborgs polischef, Erik Nord just idag Twittrar. I den bästa av världar, noteras även detta av justitiedepartementet.

 

"Lokalpolisområde Nordost i Gbg, bruttobemanning 215, har idag 25 rena vakanser och därutöver 15 borta på heltid (långtidskommenderade till SÄPO, polisutbildningen, FN-tjänst, föräldralediga, tjl för studier och långtidssjuka). För att bli fler behöver vi mer pengar till polisen." "Sektionen för brott i nära relation är fullbemannad (64 medarbetare) men har problem med växande balanser. Där skulle vi vilja anställa 10-20 utredare, gärna civila från öppna marknaden, men det har vi inte budget till. För att bli fler behöver vi mer pengar till polisen."

 

Som bekant har många kritiserat neddragningarna på polisen i vårändringsbudgeten, och Rikspolischefen har varnat för att det lär komma att märkas. Då är frågan om ett ministerbesök i Sätra gör från eller till. Hela rättsväsendet behöver stärkas och att dutta runt med miljoner mellan de olika myndigheterna leder inte till de långsiktiga förbättringar som skulle krävas för att ge exempelvis Sätra en polisverksamhet som även hann med brottsförebyggande arbete. Innan nästa mord inträffar.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994