Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-10-05 14:00

Jag fick göra skitgörat!

DN har en stort upplagd artikel om vår förre rikspolischef som under tre år (2015-2018) genomförde den största polisreformen sedan förstatligandet. I artikeln får vi följa Dan Eliasson från ungdomsåren till sommarens bränder när han var chef på MSB. Ett antal intressanta citat finns i artikeln, som blåljus lånar.

– Han fick en otacksam uppgift i att genomföra en ganska illa förberedd omorganisation. Vem som än hade tagit på sig uppdraget hade fått stora problem. Med det sagt så misslyckades Dan Eliasson med att få medarbetarna på sin sida i omorganisationen, säger Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet till DN.

 

Dan Eliasson summerar själv sitt uppdrag i DN med orden:

– Efter mina tre år behövdess det ett nytt ansikte som kunde föra den nya organisationen in i framtiden. Jag fick göra skitgörat. Nu får Anders använda organisationen och försöka trimma den, göra den spänstig och starkare. På så sätt känner jag att det jag gjorde de där tre åren, som var otroligt jobbiga, det var kanske det viktigaste jag har gjort som statstjänsteman hittills.

 

En tidigare medarbetare till Dan Eliasson, beskriver varför han blev så hårt kritiserad av poliser…

 

– Poliser är som poliser är. Vi är med om vissa saker tillsammans, får mycket kritik utifrån. Det gör att vi sluter oss samman på många sätt, vi har en djup respekt för varandra. Och en tro om att man kan förstå det vi är med om bara inom poliskollektivet. När en person som Eliasson kommer och är galjonsfigur för omorganisationen som många poliser upplever som väldigt dålig. Då är det inte konstigt att han får mycket skit för det.

 

Och Dan Eliasson själv om sin tid hos polisen…

 

– Jag visste att det skulle bli stormigt men jag underskattade hur stormigt det skulle bli. Jag hade inte förstått hur upprörda poliserna var i lönefrågan. Tillsammans med det missnöje som alltid kommer med en omorganisation blev det mer explosivt än vad jag hade trott.

 

När Dan Eliasson lämnade polisen var det många poliser som var hårda i sina omdömen om hans tid som rikspolischef. På blåljus skrev vi:

 

"Blåljus kan konstatera, att hans uppdrag från början var av närmast japanskt kamizakeslag. Han fick uppdraget att genomföra Polisreformen utan att det skulle kosta något extra, något som Genomförandekommittén hade beskrivit som ogörligt utan att målen för reformen skulle omintetgöras.

Efterhand som Eliasson satte sig in alltmer i polisverksamheten med regelbundna besök i den polisiära verkligheten, ställde han dock allt högre krav på resurser för att genomföra uppdraget, låt vara med hänvisning till nya förutsättningar som terrorhot och migrationstryck. Dessutom gjorde han sig känd för att informera i sina veckobrev och att vara tillänglig för debatt och frågor.

Icke desto mindre har han kritiserats av både politiker i opposition och många poliser under sin tid som Rikspolischef. Dan Eliasson har fått ett nytt uppdrag som generaldirektör för MSB.


YB-Södermalm kommenterar avgången på Twitter:

"Adjö då Dan Eliasson. Det känns väntat, även om min egen uppfattning är att det mer är en symbolhandling. Ingen ensam person är orsaken eller lösningen på våra problem. Men kanske kan debatten nu fokusera på långsiktighet och inte personfixering.""

 

Rubriken, tagen från DN:s intervju och som Blåljus också lånat från DN, är lite intressant. Dan Eliasson är inte den förste polisen (eller föredetta polisen) som yttrat de orden...

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994