Publicerat 2019-07-08 09:00

Jimmie Åkesson stängde Almedalen

Sist ut bland partierna under Almedalsveckan var Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson. Talet var förlagt till tidig eftermiddag, vilket innebar att han kunde stoltsera med en T-shirt med texten I love Sölvesborg... Och mycket av talet gick ut på hur andra partier bidragit till att förstöra Sverige genom en "ansvarslös invandringspolitik".

Åkesson tog sin utgångspunkt från ett brev han fått av Laila, en kvinna i 70-årsåldern som levt sitt arbetsliv i den kommunala omsorgen. Hon skrev att hon alltid varit Socialdemokrat, men nu känner hon inte igen sitt Sverige längre, och har börjat rösta på Åkessons parti.

I tidigare tal har Åkesson citerat Per-Albin Hanssons tal om folkhemmet, och nu kunde han genom Lailas brev inleda talet med att citera ett längre nationalistiskt stycke av Vilhelm Mobergs text "Svensk strävan". Det uttrycket blev sedan ett omkväde i talet. Moberg var som bekant tydlig radikal för sin tid, och dessutom uttalad antinazist. "Svensk strävan" trycktes under andra världskriget upp som broschyr för att stärka den svenska försvarsviljan och anses temtiskt stå nära romanen "Rid i natt". Så att Åkesson åberopade just honom har väckt en del palaver i sociala media. (Vilket mycket väl kan ha varit avsikten)

Beskrivningen av Sverige som ges av Åkesson är allt annat än munter.
 


"I den verklighet som råder,

där samhörighet och gemenskap har bytts mot splittring och segregation? Där ordning och trygghet har bytts mot våld och gängkriminalitet? Där hemkänsla och stolthet har bytts mot självförakt och världssamvetem där folkhemmet har bytts mot Allemansland? Återstår någon svensk strävan?"

 

Skulden för utvecklingen i Sverige ger Åkesson vad han kallar de vänsterliberala, som han beskriver som ett etablissemang. Han hånar Statsminister Löfvens besök i verkligheten när han åker till Ullared för att träffa vanligt folk i stället för att handa...

 

Till det etablissemanget frågar Åkesson om de är stolta över vad de åstadkommit:

 

"Är ni stolta över att cancersjuka tillåts dö för att de inte får vård i tid?  Över att äldre, ensamma, funktionsnedsatta människor inte får plats på äldreboenden? Över att äldre kvinnor och män inte har råd att hämta ut sina mediciner? Över att vi har hundratusentals äldre i vårt land som lever i fattigdom? Över att det blir allt svårare att bo och leva utanför de större städerna? Över de alarmerande ohälsotalen bland hårt arbetande kvinnor och män i vården och omsorgen? Över att segregationen växer och vårt land håller på att förvandlas till ett splittrat kaos? Över att de kriminella gängen tar över stadsdel efter stadsdel? Över att var tredje kvinna i Sverige är rädd för att gå ut när det är mörkt? Över att vi ligger i världstoppen när det gäller antalet våldtäkter? Över att vårt land fostrat hundratals IS-mördare som nu kan komma tillbaka utan att straffas? Är ni stolta?"


Han drar slutsatsen att de är stolta, att de själva inte drabbas och att de får känna sig goda. Mot det ställer han sin bild av Sverigedemokraternas svenska strävan som enligt honom lagt grunden för mycket av den politik som drivs idag, särskilt på migrationspolitikens och rättspolitikerns områden. Dock, enligt Åkesson långt ifrån tillräckligt. Efter invandring, kom ett avsnitt om trygghet:


"Vi som bor i Sverige har en absolut rätt att känna oss trygga.

En absolut rätt att känna oss trygga när vi promenerar hem från bussen, när vi promenerar hem från tunnelbanan eller från fotbollsträningen. När vi befinner oss i våra egna hem. Att känna trygghet i att polisen finns till hands när vi behöver den. Trygghet i att vi tas på allvar och får upprättelse när vi har utsatts för ett brott. Trygghet i att den som begår brott får sitt straff. I att den som begår grova brott hålls borta från gator och torg, att farliga människor inte ges möjlighet att begå nya brott, om och om igen. Här har vi också vunnit agendan. Det är inte så länge sedan de andra partierna – unisont – skrattade åt oss när vi påtalade behovet av fler poliser, tuffare tag och utvisning av kriminella utlänningar. ”Sverige har aldrig varit tryggare”, hette det. Nu skrattar de inte längre.

 

Och ärligt talat, bläddra en stund i valfri tidning från valfritt datum den här sommaren. Dödsskjutningar, rån, gängvåld, våldtäkter, gruppvåldtäkter. Nu handlar det om att driva på, om att inte ge de övriga partierna möjlighet att avvika en millimeter från den nödvändiga riktningen. En tuff kriminalpolitik är en rättvis och human kriminalpolitik."

 

Åkesson talade vidare om den svaga svenska kronan och höga drivmedelspriser som drabbar vanligt folk på landsbygden och semesterfirare. Något som saknades i talet var miljöfrågor och hbtq-frågor. Tidigare under dagen gjorde SD ett utspel om att dra in biståndet till länder som förföljer eller dödar homosexuella. Däremot stod en regnbågsstol tom på scenen även under Åkessons framträdande.

 

Det var inte bara framträdandet i T-shirt som framställde Åkesson som folklig, trots en ibland svulstig retorik. Blåljus noterade ett avsnitt i talet, som vi själva och sannolikt även många andra kan känna igen sig i.

 

"Barnen får nya kompisar, äntligen möjligheten att lära sig simma eller få åka på läger.

 

Vi föräldrar kan ta oss an trädgården, olja altanen eller rent av som jag själv, bygga en ny.

 

Grilldoft.

Kall öl

eller ett glas rosé.

Glass!

Klaga över myggen.

Klaga över värmen – eller regnet.

 

Sommarsemester är något som alla längtar till!"

 

Blåljus låter det vara slutorden för årets Almedalsvecka, och tackar alla politiker och poliser som gjort det politiska samtalet möjligt ännu än gång. Förhoppningsvis kommer ingen att känna sig tvingad att utebli kommande Almedalsveckor på Sveriges mest politiska ö.

 

Bild; YB Södermalm twitter

 

Tommy Hansson

 Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994