Publicerat 2019-12-17 09:10

Kan höjda löner till lokala poliser förhindra stök i förorter?

Som bekant har det i Kronogården förekommit vad som i media betecknats som "stök" eller "oroligheter". Enligt någon artikel i Expressen ska den sociala oron vara en reaktion mot polisingripanden. (nu lagd bakom betalvägg) Efter att en kontroversiell journalist attackerats, misshandlats och bestulits när han skulle göra ett reportage på platsen, ger Expressens ledarsida sitt recept mot problemen.

Journalisten i fråga, Joakim Lamotte, betonar att poliserna på plats, trots att bråk och oroligheter bland unga i området pågått i närmare en vecka var på tok för få. En av poliserna på platsen skadades i samband med reportaget när polisen fick en flaska i huvudet. Efter det upploppet, har det regionala skyddombudet förbjudit ordningsvakter och väktare att patrullera i området efter klockan 18 på kvällarna.

Joakim Lamotte beskriver situationen när han blev rånad på sin facebooksida:

"Tre poliser ställer sig runt mig för att hålla bort killarna, som struntar fullständigt i polisen. De står rakt framför poliserna och skriker ”snuthoror” och framför allehanda hotelser.
 

Då känner jag en brännande smärta i revbenen och tror för en sekund att jag blivit knivhuggen. Lättad inser jag att det bara var en spark eller knytnävsslag. Sedan kommer fler slag mot min rygg och bakhuvud. Samtidigt görs flera försök att stjäla min kamera.

 

Jag undrar hur långt det skall gå innan polisen griper någon, men inser snart att ett gripande skulle resultera i att jag och poliserna blir övermannade och kraftigt misshandlade, eller i värsta fall ihjälslagna. Poliserna är alldeles för få till antalet och skulle inte ha en chans såvida de inte bestämmer sig för att dra vapen och skjuta skarpt."


Så småningom anländer fler poliser och Lamotte evakueras från platsen. Han skriver:


"Dock skall ingen skugga falla över poliserna på plats. De var kraftigt underbemannade och följde endast order från högre ort."


Blåljus känner igen situationen om än med andra förtecken från attacken som inträffade i Kärrtorp vid Luciatid 2013. För få poliser och olika åsikter om hur poliserna borde ha agerat (vilket även har florerat vilt på sociala media efter händelsen i Kronogården).

 

Expressen tar upp attacken mot Lamotte i en ledarartikel, som frågar sig hur vi ska "kväsa kaosskapande kriminella". En viss skillnad mot den föregående artikeln i samma tidning där någon gosse från området fick gråta ut om polisens kontroller...

 

Ledarsidan noterar att det bara bor ca 6000 personer i Kronogården. Och att Kronogården inte är ett "särskilt utsatt område", utan  ett av de allt fler "utsatta" områdena i Sverige. Att hota journalister är i förlängningen att hota demokratin. Tryckfriheten är en grundbult i ett fritt samhälle, skriver tidningen. Expressen noterar även en tweet från Erik Nord, polisområdeschef i storgöteborg, om vad som krävs för att stoppa oroligheterna;

 

"1. Fler lokala poliser. 2. Fler lokala poliser. 3. Fler lokala poliser.”


Politikerna har öppnat nya polishögskolor och ökat antalet utbildningsplatser till polisyrket, men som bekant utan att få tillräckligt många tillräckligt bra sökanden. Expressen noterar att fler utbildningsplatser inte hjälper när polisyrket inte upplevs som tillräckligt attraktivt.


Tidningens recept lyder: "Polismyndigheten måste laborera med lönesättningen - höja lönerna i yttre tjänst i allmänhet och i synnerhet i utsatta områden.

 

För att behålla erfarna poliser på fältet bör de kunna erbjudas mer flexibla scheman. Därtill kan man dra ner på antalet specialisttjänster med kontorsarbetstid. Vill politikerna och Polisen verkligen ha fler synliga poliser på gator och torg måste de agera, inte bara signalera dådkraft.

 

De hederliga invånarna i de utsatta områdena - och de är majoriteten - efterlyser polisnärvaro, ordning och trygghet. Det har de rätt att få."
 
Blåljus håller med om att polisyrket av rekryteringsproblemen att döma inte är tillräckligt attraktivt. Däremot är polisbristen i särskilt utsatta områden bara ett delproblem. Det fattas utredare, grova brottsutredare, poliser i glesbygd, i Norrlands inland, poliser i Malmö, Uppsala, Göteborg och Stockholm. Och i ett antal mellanstora städer.
 
Titta gärna på Aktuellt, 16/12  från minut 14.
 
Det finns inga poliser i kärnverksamheten i Sverige som har för mycket betalt. Och vi upprepar, Kronogården är inget särskilt utsatt område, som hittills är de områden som fått särskilda lönesatsningar. (i viss utsträckning). Dessutom; som Blåljus betonade redan i samband med den sociala oron 2013 i Husby med omnejd, när det uppstår allvarliga oroligheter i ett område, är det inte de lokala poliserna som ensamma ingriper. Då dras regionala eller nationella resurser till området.
 
Så, alla poliser behövs. Och vi behöver bli fler. Då behöver polisyrket bli attraktivare.

Tommy Hansson 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994