Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-02 13:40

Känn dig blåst!

Vi poliser är ju luttrade när det gäller att bli framställda som lite dummare och trögare än människor i gemen, det tydligaste är väl filmserierna "Polisskolan" eller "Nu blåser vi Snuten". Men nu tycks verkligheten delvis ha kommit ikapp, eller om media bara hade en bra dag?

Vi börjar med Sala Allehanda som  berättar
om en 32 årig bilförare som på sin färd mötte en polisbil. Han ansåg det lämpligt att ge poliserna "fingret", vilket gjorde att de ansåg sig ha anledning att kontrollera honom lite närmare. Varvid det visade sig att den kaxige chauffören var körkortslös, då hans körkort var återkallat, och han fick ta sig från platsen per fot. Ridå.

Så fortsätter vi med guldtjuven i Farsta, som med en hammare krossade en monter och roffade åt sig av smyckena i den. Undrar hur han reagerar när han upptäcker att allt i montern var fakeguld - och inte mycket värt, som Mitti berättar. Vi får hoppas att han inte lyckas sälja godset efter någon motorväg i sommar...

Eller den uppgivne synthspelaren, som kände sig så nervös att polisen i Alby kontrollerade hans bil närmare och fann narkotika till ett värde av ca 18 miljoner kronor. Vilket innebär att han nu står inför åtal för synnerligen grovt narkotikabrott.

Veckans vinnare är dock mannen som presenterade sig som överläkare vid Karolinska Sjukhuset och ringde upp 94-åriga Viola Eriksson. Han berättade om en fantastisk medicin som kunde hjälpa henne med de krämpor han läst att hon hade i hennes journal. Dock krävdes det ett ekonomiskt förskott för att hon skulle få del av det livgivande elixiret.Viola är allt annat än tappad bakom en vagn. Sju minuter in i Epstein och Nordegren berättar hon hur hon spelade lite dum och drog ut på diskussionerna till flera telefonsamtal. Allt medan hon kontaktade polisen som spelade in de bedrägliga samtalen med "doktorn". Det hela slutade med att "doktorn" väntar åtal för 78 fall av bedrägerier och försök till bedrägeri mot äldre människor.

Viola säger till Aftonbladet: "Nog talade jag med honom en fem, sex gånger. Jag hade riktigt roligt, jag bor på ett äldreboende och det är inte alls speciellt roligt att vara 94. Så det livade upp mig att spela med. Sen kom poliserna hit och tog uppspelningen och gav mig en blomma, och jag tycker det var mycket trevligt."

Hon berättar också att hon fått ett direktnummer till polisen så hon slipper sitta och vänta på 11414, som hon gjorde första gången hon ringde...

Blåljus kan konstatera att det finns hopp om mänskligheten, med rådiga medborgare som Viola. Det är roligt att hjälpa polisen, vilket många kan lära av henne!

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994