Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-28 13:00

Klas Friberg ny SÄPO-chef

Klas Friberg, som för närvarande är regionpolischef i region Väst, blev idag utsedd av regeringen till generaldirektör för Säkerhetspolisen. Blåljus gratulerar kollegorna på Säk, och hoppas att region Väst får en lika tydlig och drivande chef som ersättare.

Vi gratulerar även Klas, som vi hoppas en vacker dag återkommer till Polismyndigheten. Han har en gedigen och varierad tjänstgöring bakom sig under 27 år, bland annat som Rikskriminalchef,  t f regionpolischef i region Syd. När Björn Eriksson var Rikspolischef, samarbetade Klas Friberg med honom och fick då även samarbeta med Interpol. Samt, senast har han ju varit regionpolischef i region Väst.

Klas tillträder redan i morgon, det vill säga den 1 mars. Han talade om ett försämrat säkerhetsläge med nya hot mot Sverige, som vi delar med andra länder i Europa. Samarbete är något som han kommer att fortsätta att utveckla, bland annat med Polismyndigheten. Han ser fram mot att träffa alla sina nya medarbetare så fort som möjligt efter att han tillträtt.

Polisförbundets ordförande på SÄPO, Mikael Sjöstedt, gläds åt utnämningen och noterar att nye chefen är lyssnande och närvarande med en öppenhet för personalens synpunkter. Nu finns det två bra nya chefer med gedigen polisbakgrund både hos SÄPO och Polismyndigheten, det kan göra verksamheten ännu bättre.

Polisförbundet nationellt kommenterar utnämningen:

Med Klas Friberg som ny säkerhetspolischef får Säkerhetspolisen en kompetent ledare med lång erfarenhet och djupa kunskaper om det polisiära arbetet.
– Det är ett välkommet besked att regeringen utser honom till chef för Säkerhetspolisen, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.


Klas Friberg har goda ledaregenskaper och lång erfarenhet av det polisiära arbetet. Han har bra vitsord från sin tid på bland annat Rikskriminalpolisen och som regionspolischef i region Väst, samt från sin tid i region Syd, där han tillfälligt ledde arbetet under en period förra året. Han har goda relationer till Polisförbundets fackliga förtroendevalda.

 

– Jag är helt övertygad om att Klas Friberg är rätt val som chef för Säkerhetspolisen. Han har bland annat framgångsrikt lett polisarbetet i region Väst och han har både kunskaperna och egenskaperna som gör honom till en bra ledare, säger Lena Nitz.

 

– Utnämningen innebär att polisregion Väst förlorar en viktig ledare. Det är nu angeläget att han ersätts med någon som har de förmågor som krävs att leda polisarbetet i regionen, säger hon.


Klas berättar för Sveriges Radio, att han inte har några politiska bindningar. Han säger att han alltid har varit en stolt obunden tjänsteman sedan han blev polis.Tidigare SÄPO-chefer:
  • Mats Börjesson, 1989–1994
  • Anders Eriksson, 1994–2000
  • Jan Danielsson, 2000–2003
  • Klas Bergenstrand, 2004–2007
  • Anders Danielsson, 2007–2012
  • Anders Thornberg, 2012–2018
Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994