Publicerat 2019-08-27 09:00

Krav på kriskommission efter kvinnomord på öppen gata

Efter det outsägligt tragiska i att en ung mor mördades med sitt barn i famnen, på öppen gata i en sk trygg del av Malmö, tävlar alla politiker om att ta kraftfullast avstånd och kräva hårdare tag mot våldet. Gott så, men Blåljus kan inte låta bli att påminna om att Polisförbundet sedan länge talat om kriskommision eller parlamentarisk polisberedning för att långsiktigt stärka svensk polis.

En som reagerat mot det politiska kattrakandet bland våra politiker, är Expressens Fredrik Sjöshult. Han noterar att polisen behöver förstärkning snabbt, snabbare än det går att utbilda nya poliser. (och med nuvarande anställningsvillkor fylls ju inte platserna på polishögskolorna på långa vägar) Han beskriver lyckade exempel på att pensionerade poliser fått förstärka vissa enheter för att andra poliser ska kunna lösgöras till operativ verksamhet.

Sjöshult skriver:

Utmärkta exempel – det finns fler – på hur polisen snabbt kan förstärkas.

Det finns fler vägar att gå: Privata säkerhetsbolag kan hyras in för att avlasta polisen med en del arbetsuppgifter och civila utredare med spetskompetens inom IT, ekonomi och övervakning kan förstärka utredningsarbetet för att frigöra polisresurser.

 

Fler polispatruller sätter tryck på de kriminella – piskar ut ormarna ur gräset - och ökar chansen att nästa mördare stoppas med sitt vapen och döms med de hårdare vapenlagarna.

 

För att lyckas krävs att Johansson, Löfven och Kristersson plockar ned plakaten.

Tillsätt en kriskommission direkt som tar fram förslag med hjälp av olika aktörer inom rättsvårdande myndigheter som har bred politisk förankring. Gå från ord till handling.

Ta fram pengarna som krävs för att polisen ska få avlastning av privata säkerhetsbolag, betala konkurrenskraftiga löner och ge pensionärerna som återvänder till polisen en extra morot.

Kvinnan och det lilla barnet som lämnades kvar på asfalten i Malmö får inte bara bli plakatpolitik för dagen – nu måste politikerna ta ansvar och agera.

 

Dra lärdomar av skjutningar oavsett om de inträffat i Malmö, Rinkeby eller Borlänge och enas om en politik som snabbt slår tillbaka mot de kriminella."

 

Dessvärre kommar åtgärderna som möjligen kommer så småningom inte att ge heller detta mordoffer livet åter...

 

Peppe Larsson, polis i Göteborg och studerandeombudsman på Polisförbundet skrev några rader på Twitter efter mordet: "Man undrar ju hur långt det meningslösa grova våldet ska behöva gå innan någon politiker slår näven i bordet, lägger prestige o partifärg åt sidan o öppet sträcker ut en hand. ”Nu gör vi vad vi kan tillsammans för att komma till bukt med kriminaliteten. Vi prioriterar kostnaden”."


Och i Aftonbladet skriver Oisin Cantwell: "Vad som även behövs är politiker som skrider till handling. Som lägger ner sina futtiga strider och upphör med meningslösa utspel. Kort sagt, politiker som tar ansvar."

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994