Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-17 17:30

Krigiska tongångar i het riksdagsdebatt

Blåljus har tidigare idag berättat om att lag och ordning blev ett huvudtema i dagens partiledardebatt i riksdagen. Och det var i krigiska termer som debatten fördes. Moderaternas Ulf Kristersson menade att kriminella har handgranater som vore det krig i vårt land, Jimmie Åkesson gick ännu längre.

Han ville förutom att införa utegångsförbud, han ville förklara krig mot den organiserade brottsligheten och ge militären möjlighet att ingripa i upploppsliknande situationer. Enligt Expressen vill Åkesson se en dansk modell där militären får hjälpa polisen, eller rent av fungera som poliser efter en kortare utbildning.

Statsminister Stefan Löfven fick frågan av Aftonbladet om vad han tyckte om Åkessons förslag. Den som kan sin historia inser ganska enkelt, vilket steg det är för en Socialdemokrat att sätta in militär mot folket  i fredstid. Ändå säger statsminister Löfven så här om Åkessons förslag, enligt Aftonbladet: 

"– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men vi behöver se ytterligare myndigheter i samverkan för att knäcka gängbrottsligheten. Det viktigaste för mig är beskedet till de här grova organiserade brottslingarna, att ni har ingen plats i vårt samhälle. Det är därför vi tillfört så mycket resurser, skärper straffen och går på den ekonomiska brottsligheten. Och därutöver vill jag titta på vad kan vi göra mer för att den här brottsligheten ska bort.

Om jag tolkar dig rätt så är du inte helt avvisande till det?

– Det är inte min förstahandsåtgärd. Men jag vill gärna se hur myndigheterna kan stärka sin samverkan. "

 

Det tolkades av många som att han inte uteslöt att använda militär mot befolkningen i fredstid. Ulf Kristersson reagerade på följande sätt på utspelet enligt Aftonbladet:

 

-Militären har en uppgift och polisen har en uppgift. Vi ska låta polisen sköta sitt arbete och ge dem förutsättningar för det, säger Kristersson.

Ekots inrikesreporter Tomas Ramberg  beskriver diskussionen som att regeringen är pressad, och noterar att det kanske inte är så förankrat i partiet. Gängvåldet beskrivs i militära termer då finns risken att politikerna kommer med militära lösningar, noterar han.På Twitter har ett par väldigt olika skribenter reagerat på uttalandet. Den moderater stridbare riksdagsmannen, Hanif Bali skriver på Twitter att han tycker att att militär mot gatuslynglar är en dålig idé. "Militären är ett bredsvärd, polisen en skalpell. Vi behöver fler skalpeller."

Advokaten Viktor Banke som knappast brukar vara väldigt enig med Hanif Bali skriver: "Som alternativ skulle man kunna tänka sig en hel yrkeskår vars främsta uppgift är att beivra brott. Låt säga att de får vara tillräckligt många och finnas överallt, och att de får skäligt betalt för arbetet."

Läs för all del även den utmärkte Mats Knutssons analys av polisfrågan, valet och politiken. Han skräder inte orden.

Blåljus kan bara hålla med. Vad är det ens för polispolitik som har lett oss till den nuvarande diskussionen. En polispolitik som fått alltför många poliser att fly yrket och som får för många att tveka att bli poliser. Nu är det hög tid att vända den utvecklingen, innan militärer i våra förorter blir verklighet. Det händer på andra håll i världen, under andra regimer.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994