Publicerat 2018-12-30 09:40

Krigstillstånd utan adekvat utbildning

Ibland har det låtit som att politikernas satsningar på polisen och polisens satsning mot den grova gängbrottsligheten har löst problemen. En beskrivning, som de sista dagarna av 2018 studsar ganska hårt mot aktuella siffror över dödade av vapenvåld och indragna polisutbildningar i utredning av grova brott.

Poliskommissarie Gunnar Appelgren, är en av de mest insatta poliser som finns när det gäller gängkriminalitet. Det började redan på 1900-talet, när han blev gruppchef för särskilda gänginsatsen mot gängen i Botkyrka. Därefter har han engagerat sig på flera orter i Stockholmstrakten där gängproblematiken eskalerat, bland annat i Södertälje. Och så fort polisen lämnat ett tomrum, har gängen tagit ny mark, vilket lett till att problemen med utsatta och särskilt utsatta områden eskalerat oavbrutet. Kanske har polisen i någon mån kommit tillrätta med det värsta på någon ort, (Södertälje) men problemen har då ökat på flera andra platser i stället...

Så här säger Gunnar om problemen med skjutningar i svenska orter, som slagit nya sorgliga rekord under 2018. -44 ihjälskjutna i år. Det är fler än någonsin tidigare, trots hårdare vapenlagar och riktade insatser mot gängkriminella.
– Det påminner om någon form av krigstillstånd, säger Gunnar Appelgren till SVT.

Polisen jobbar hårdare mot problemen än någonsin förr, vilket avspeglar sig i en del resultat; Över 800 skjutvapen har beslagtagits och 299 personer har häktats misstänkta för grovt eller synnerligen grovt vapenbrott fram till november 2018. Motsvarande period förra året häktades 58 personer, en femdubbling således. Ändå fortsätter mördandet.
 
Gunnar konstaterar att det kommer att ta många år att vända utvecklingen, det kan handla om decenniers försummelser som måste tas igen. Det finns ingen quick-fix. Men utan polisens satsningar, hade sannolikt ännu fler blivit mördade...
 
Bakgrunden till utvecklingen är så klart att polisens resurser och lagstiftningen inte hållit jämna steg med brottsutvecklingen. Det har skett förbättringar, men framförhållningen har varit minst sagt bristfällig.
 
En annan följd av bristande resurser hos polisen är att myndigheten försöker spara på utbildning. Polisförbundet och polisens skyddsombud, har gång på gång krävt att bland annat utbildning i utryckningskörning och polisiär konflikthantering inte får bli sämre.  Det kan vara fråga om liv eller död för våra poliser. Det skulle därför  kunna leda till skyddsstopp, exempelvis. Men när det gäller mer tjänstenära utbildningar har plånboken hos Polismyndigheten fått styra i större utsträckning, vilket drabbat utbildning i utredande av grova brott, bland annat, som framgår av radioprogrammet nedan.
 
Därmed inte sagt att Polisförbundet saknar åsikter även när det gäller kvaliteten på polisarbetet, så här kommenterar Polisförbundet den neddragna utbildningen: "Polisförbundet ser allvarligt på att viktiga utbildningar kortas eller ställs in. Sveriges poliser måste ha de kunskaper och kompetenser som ger rätt förutsättningar för att göra ett riktigt bra jobb."
 
Radioprogrammet "I lagens namn", uppmärksammar, att samtidigt som den grova gängkriminaliteten ökar, har Polismyndigheten ställt in utbildningen i utredning av grova brott. Martin Wiklin, som leder programmet har talat med poliser, forskare, vittnen och anhöriga om hur läget är för de som hanterar eller drabbas av morden... Är dagens situation med gängmord "Det nya normalläget" frågar sig programmet.
 
Amir Rostami, forskare i sociologi som även han jobbat mot gängen i Botkyrka, säger till SR: -Någonstans är jag orolig, och det smyger sig på en. När man hör på olika arenor och i forum att det här är det nya normalläget att vi kommer ha de här skjutningarna. Då är nästa steg att vi accepterar skjutningarna och det bekymrar mig.

Bild: Amir Rostami Stockholms Universitet
Rädslan sprids som ringar på vattnet när skjutningarna ökar. Och gärningsmännen blir allt yngre. Och yngre. Och varje gängmord kan engagera flera tiotal poliser som ofta tas från annan verksamhet. Förutom de rent mänskliga tragedierna. Svårigheterna att få skyldiga dömda, visar sig i programmet, där det finns en klar ovilja att berätta vad man vet.

Lyssna på "I lagens namn", det borde vara obligatorisk lyssning för varje politiker som sysslar med polis- och rättsfrågor. Tomas Tobé, rättspolitisk taleman för moderaterna intervjuas i programmet och berättar att han vill ha till en blocköverskridande gängkommission för att vidta snabba åtgärder, bland annat hårdare lagstiftning. Det borde vara möjligt oavsett problemen att bilda regering.
 
Socialdemokraternas Fredrik Lundh Sammeli noterar att partiets redan vidtagna åtgärder inte räcker. Detta kan inte vänta, det behövs straffskärpningar och mer resurser till polisen. Båda politikerna föreslår nya, kraftfullare åtgärder, och Fredrik menar att det borde vara möjligt att få fram snabba åtgärder via justitieutskottet, där han är ordförande.
 
Blåljus gläds åt att politikerna är övererns. Kanske kan de även låta orden bli verklighet?
 
Tommy Hansson

 
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994