Publicerat 2020-03-31 09:10

Kritik mot att poliser från Stockholm förstärker Uppsala

Stockholms finansborgarråd, Anna König Jerlmyr har tydliga synpunkter på att poliser flyttas från sina arbetsuppgifter i Stockholm till region Syd och nu även region Mitt. Hon berättar för Aftonbladet att läget är så allvarligt att det krävs mer resurser även i Stockholm, givet att den grova brottsligheten florerar även i huvudstaden.

– Med tanke på att Stockholm, bara under de senaste veckorna, har haft ett mord och två sprängningar i bostadskvarter ställer vi oss undrande varför inte Stockholm också får förstärkning till rimfrost. Det är också någonting som vi har lyft för regeringen, säger Anna König Jerlmyr till Aftonbladet.

Med hänsyn taget till brottsutvecklingen i Malmö och Uppsala, är det i och för sig motiverat med en satsning där, men även Stockholm behöver fler poliser. Hon menar att lägt är akut i Stockholm, och säger till AB att om inte den senaste tidens händelser är skäl nog, när ska man då stärka upp polisen i Stockholm? Som jag ser det behövs det både utredare, analytiker och fler poliser i yttre tjänst innan läget blir än allvarligare.

Den regionala kommenderingschefen för Rimfrost i region Mitt, Jale Poljarevius, berättar dock för tidningen att han är glad över att Rimfrost äntligen drar igång på allvar i hans domäner.

– Vi är oerhört glada över att vi har fått Rimfrost till Uppsala. Det kommer att bidra till att våra kollegors arbetsmiljö blir bättre, och förhoppningsvis kommer det också att höja tryggheten för våra medborgare.


Han hänvisar i tidningen till antalet skjutningar i förhållande till antalet invånare, och antalet poliser per skjutning, som ser ut på följande sätt och styr prioriteringarna:


Stockholm: 10,4 skjutningar per 100 000 invånare
Uppsala: 13,4 skjutningar per 100 000 invånare

Stockholm: 20 poliser per skjutning per 100 000 invånare
Uppsala: 12 poliser per skjutning per 100 000 invånare

Antal poliser, Stockholm: 6 000
Antal poliser, Uppsala: 2 000

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994