Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-01 10:20

Kroppskameror för ökad trygghet

Nu introduceras kroppskameror för poliser även i Malmö. Det är en del av det nationella försök som redan är igång i Stockholm. Sveriges Radio oroar sig för att integriteten hos de som skulle kunna filmas skulle kunna kränkas. Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö förklarar hur kamerorna kan användas.

Brottsplatsundersökningar och oroligheter är exempel på användningsområden. Det kan påpekas, att i USA, anses kameror som poliserna bär förebygga polisvåld, medan oron från media i Sverige handlar om något helt annat.

Hanif Azizi
som är lokalpolis i Rinkeby, där kameraförsöket redan är igång, noterar att kamerorna inte alltid fungerar, men när de fungerar, ger de ofta ovärderligt bevismaterial. Dessutom har det en förebyggande effekt, en del ungdomar skärper till sig när de kan filmas. Men det viktigaste är bemötandet, relationen och att poliserna blir kända av medborgarna, särskilt i utsatta områden, konstaterar han.Sveriges Radio noterar även att båda parter vid ett ingripande kan åberopa filmen vid bevisning eller oenighet om hur ett ingripande gått till.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994