Publicerat 2002-07-10 16:51- Jag vill verkligen jobba som polis i Stockholm. Jag gillar storstadens intensitet och tempo. Jag är säker på att jag skulle kunna göra nytta för stockholmarna som polis. Den som säger det här är en ung kvinna med invandrarbakgrund som inte får vara polis i Stockholm. Vi anses inte ha råd med henne. Polisen i Stockholms län har inte fått tillräckligt medel för att anställa tillräckligt med poliser.

Susanna Sunila har en termin kvar på Polishögskolan i Solna. Hon har förstahandskontrakt på en bostad i Stockholm och hon trivs här. I mars i år när hennes kursomgång skulle göra sina val av myndighet valde hon polisen i Stockholms län i första hand. Tidigare har de som sökt Stockholm också fått komma dit om de ansetts lämpliga. I april kom kallduschen för Susanna och flera av hennes kurskamrater. RPS hade bestämt att endast 30 fick komma till Stockholm. RPS bedömde att huvudstadens polis inte behövde och inte hade råd med fler.

Hur upplevde du, Susanna, det beskedet, frågar Blåljus.nu .

- Jag och mina kamrater kände oss lurade. Det där kunde RPS ha kläckt ur sig när vi skulle göra våra val. Dom måste ha vetat om det då. Nu har vi hamnat mellan stolarna och vet inte hur det slutar.

Har du fått något beklagande från RPS?

- Inte det minsta. Det enda dom har sagt om och om igen är att vi förklarade oss beredda att byta bostadsort i samband med anställningsintervjun. Och det är sant. Men det betyder kanske inte att dom kan behandla oss hur som helst.

Vilken bakgrund har du?

- Uppväxt i Skövde. Dit vill jag inte. Pappa är född i ett annat land. Jag har bott en del utomlands så jag talar engelska och tyska och lite franska. Jag har pluggat 100 poäng beteendevetenskap och ska väl någon gång ta dom återstående 20 poängen.

Utan att närmare känna Susanna kan man föreställa sig att hon borde kunna bli ett bra tillskott till länets polis. Hon har sin sociala situation väl ordnad här. Allt talar för att hon stannar ett bra tag. Hon vill vara storstadspolis. Vi behöver henne. Men hon och flera andra blivande poliser som vill får inte komma hit. Det är svårt att förstå för oss. Men justitieministern kanske förstår?

Polisförbundets Stockholmsavdelning kommenterar:

Det som kallas den största politiska satsningen på polisen är ett faktum!!!! Samtidigt är situationen som vi nu upplever makaber. Stockholms län har idag hamnat på en nivå på antalet poliser som vida understiger det antal som t o m länspolismästaren anser utgöra smärtgränsen. Här finns en nybliven polis som inte vill något annat än att komma till Stockholm och hon skall tvingas bort från sitt förstahandsval och placeras någon annanstans i Sverige mot sin vilja. Vi kan konstatera att neddragningen av polisen i Stockholms län fortsätter med oförminskad styrka.

Lars Ericson, ordförande

Publicerad första gången 020710 kl 0033, uppd senast 020710 kl 1542
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994