Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-02-23 08:30

Lag och Ordning huvudnummer inför valet 2018

Fler och fler politiska kommenatatorer, liksom opinionsmätningar, pekar på att lag och ordning blir allt viktigare för väljarna. Och detta oavsett om de litar på Örebropolisen Peter Springare eller president Donald Trump (eller någon annan). Det troliga är att det är verkligheten och polisens tillkortakommanden som gör att väljarna kräver trygghet för sina skattepengar.

Senast i Veckans Brott, när Peter Springare fick förklara sin ryktbara facebookuppdatering om vilken typ av brottslingar som ägnar sig åt grova brott i Örebro, beskrev Leif GW Persson att frågan om poliskrisen och lag och rätt kan komma att bli den största frågan och avgörande för hur många röstar i valet 2018. Om jag räknade rätt, nämnde han det vid åtminstone tre tillfällen. Leif GW Persson konstaterade att debatten inte är ny, det nya är att nu biter argumentet. Och med hänsyn taget till brottslighetens utveckling är det högst legitimt, att frågan får en ökad vikt. Det avsnittet börjar 18 minuter in i Veckans Brott nr 7.

Marcus Oscarsson skriver på sin facebooksida om hur händelser som veckans upplopp i Rinkeby kan komma att påverka folkopinionen inför valet:

"Varje gång ligisterna utgår som vinnare så utgår Sveriges demokrati som förlorare. Sveriges skattebetalare tvingas bevittna hur rikets polis inte kan stå emot ungdomsligister som får vanligt folk att sätta gråten i halsen när deras bilar och butiker bränns och plundras samtidigt som polisen drar sig tillbaka. Allmänhetens förtroende för polisen rasar enl både SVT

https://goo.gl/yk7AyB och Aftonbladet https://goo.gl/o1PQqV .

Det upplevs som ett svek mot invånare och skattebetalare. SvD uppger dessutom ikväll att inte en enda av ligisterna har gripits.
Det är en situation som kan påverka något som är väldigt centralt – allmänhetens förtroende för att politiker och myndigheter klarar av att upprätthålla ordningen.

Sveriges statsminister skulle sannolikt förlora en debatt om brottsligheten mot den omtalade polismannen Peter Springare. Det är något som borde få varenda partiledare att kippa efter andan och fundera till inför valet 2018."


K-G Bergström, i Expressen gör en liknande analys.


Han skriver att Lag och ordning eller snarare dess motsats låg länge långt ner på listan över väljarnas viktigaste frågor inför förra riksdagsvalet, 2014. Då listades den frågan först på femtonde plats, när SvT gjorde sin vallokalsundersökning.

Det var framför allt de rödgröna väljarna som inte engagerades . S la den på 13:e, V på 17:e och MP:s väljare på 15:e plats. Allianspartierna rankade som väntat lag och ordning högre. M så högt som åttonde viktigaste. Men det parti som i fullständig särklass prioriterade den högst var SD, där lag och ordning hamnade på andra plats efter invandring, men före både sjukvård och äldreomsorg.

Men sedan 2014 har det skett en dramatisk opinionsförändring, konstaterar Bergström.

Enligt en DN/Ipsos-undersökning som presenterades nyligen har lag och ordning klättrat upp till fjärde plats.

Håller sig den trenden ända in i valbåset, kan den avgöra regeringsfrågan. Under ganska lång tid har det varit relativt jämnt mellan de rödgröna och alliansen i väljaropinionen. Men om polisfrågorna och lag och ordning kommer upp som ett ännu hetare ämne inför valet 2018, menar Bergström att risken finns att det gynnar Sverigedemokraterna. Särskilt om varken regeringen eller Alliansen tar tydliga initiativ i frågan.


Regeringen har bollen, vårbudgeten ligger i det sk röret. Rikspolischefen kräver nya friska pengar för att få fram 1500 nya poliser inför 2020. De behövs, och borde varit fler och utbildats tidigare. Risken är att regeringen inte inser allvaret i poliskrisen trots alla tecken och tror att de kan vänta till de sista budgetarna inför valet. Men då blir polisförstärkningen till 2020 en omöjlighet. Polisflykten fortsätter, och polishögskolorna kan inte ens fylla de platser som finns.


Politik är det möjligas konst, konstaterade såväl Otto von Bismarck och Olof Palme. Därför hoppas jag så klart att jag har fel. Det borde inte vara omöjligt att förstå vilka polisresurser en rimlig trygghet för medborgarna kräver.


Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994