Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-09 09:30

Lena Nitz ger goda råd åt Vänsterpartiet

I samband med att Vänsterpartiet samlas till valårskongress i Karlstad har Polisförbundets ordförande Lena Nitz skrivit en debattartikel i Nya WermlandsTidningen som tar upp poliskrisen och att trygghet för alla är en viktig jämlikhetsfråga. Då krävs det fler poliser!

Hennes uppmaning till Vänsterpartiets ombud är därför att inte släppa frågan om fler poliser.

"Ett starkt rättssamhälle är en central del av välfärden och det gäller i allra högsta grad de många utanförskapsområdena vi har i dag. Den kriminalitet som vuxit sig stark där är ett problem för den stora majoriteten av laglydiga som bor i dessa områden. Den skapar otrygghet och påverkar människors livsmöjligheter.

En viktig del av lösningen är hur skola och socialtjänst fungerar och att samverkan mellan dessa – och även polisen – fungerar optimalt. Men det krävs också fler lokalt förankrade poliser som kan jobba förbyggande och förtroendeskapande. Sammantaget ökar det samhällets förmåga att tidigt fånga upp barn och unga som riskerar att hamna fel, eller som redan har gjort det."

 

Lena slutar artikeln med orden:

 

"Vi vill att landets politiker enas kring långsiktigt hållbara lösningar med målet att få en poliskår som fullt ut kan leva upp till sitt uppdrag. Ett fungerande rättsväsende är en central del av ett utvecklat välfärdssamhälle. Det är en fråga som handlar om varje människas rätt att kunna fritt kunna röra sig i samhället. Det handlar om trygghet. Det handlar om jämlikhet."


Blåljus kan bara hålla med. Många politiker från vänster till höger, har genom åren lutat sig tungt mot forskare som lämnat lugnande besked om brottsutveckling och trygghet. Därför vill vi nu uppmana alla vänsterpartister och andra politiskt engagerade att läsa denna artikel i Forskning och Framsteg.


Den inleds med orden:

""Läget är jävligt allvarligt.”

Orden är Jerzy Sarneckis, och han syftar på det ökande dödliga våldet och skjutandet i Sverige. Jerzy Sarnecki, professor i allmän kriminologi vid Stockholms universitet, är inte känd för att vara alarmistisk när det gäller brottslighet – tvärtom. Men nu är han bekymrad.

– Detta har tagit oss och polisen med total överraskning, fortsätter han. Det tar tid att lära sig att bekämpa detta. Det kräver gigantiska resurser. Och det ser faktiskt väldigt illa ut just nu."

 

Därefter kommer ett antal framstående forskarröster till tals om brottsutveckling och trygghet. Bilden som beskrivs i artikeln påminner starkt om den verklighet som poliserna i Sverige tvingats hantera under senare år. Och som skapar nya brottsoffer varje dag. Så, allt som skrivs i artikeln verkar stämma mycket bra, utom möjligen att poliserna skulle blivit överraskade av utvecklingen...

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994