Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-20 13:50

Lyckat prov med elchockvapen

Även om media sökt med ljus och lykta efter något som skulle kunna tolkas som att poliser som fått vara med på provet med elchockvapen skulle ha varit "triggerhappy", anser polismyndigheten att provet hittills varit lyckat. Det är ännu okänt hur många liv det sparat, men i vart fall har ingen dött av de nya vapnet. Alternativet hade kunnat vara värre.


Polisen.se skriver:

 

Polisens försök med elchockvapen som inleddes den 1 januari 2018 har hittills varit lyckosamt. I majoriteten av fallen har användningen av elchockvapnet uppfyllt sitt syfte.

 

– I majoriteten av fallen har elchockvapnet haft avsedd effekt, det vill säga att minska våldsnivån och minska skador på den person som polisen har ingripit mot, säger polisens projektledare, Pär Wärdig.

 

Försöket med elchockvapen bedrivs i utvalda lokalpolisområden i polisregion Stockholm, Väst, Syd och Nord. Under årets första 10 veckor användes elchockvapen 88 gånger.

 

– Vi följer hela tiden användningen av elchockvapnet och vi kan se flera goda exempel, till exempel har elchockvapnet använts där polisen trots förhandlingar med en gärningsperson inte har fått kontroll över situationen, säger Pär Wärdig.

 

Användningen av elchockvapnet skiljer sig åt bland de olika lokalpolisområdena som ingår i försöket.

 

– Användningen är mer frekvent i vissa lokalpolisområden jämfört med i andra av de som ingår i försöket. Vad det beror på är för tidigt att säga, men det är en av de faktorer vi kommer att följa upp under försökets gång, säger Pär Wärdig.

 

Elchockvapen kan bidra till att minska det dödliga våldet"

 

Nyhet från Polismyndigheten

 

Polisförbundet har varit pådrivande för att få försöket till stånd. Detta för att förebygga att poliser ska tvingas lösa akuta situationer med dödligt våld om det finns ett annat medel. Det tjänar så klart alla på.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994