Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-24 07:10

Många fler poliser - Inte via polishögskolorna

Sveriges Radio har kontrollerat med utbildningsansvariga för polishögskolorna, hur fort det är möjligt att öka intagningen så att den önskvärda ökningen av polisnumerären blir möjlig. Ingenting är omöjligt, men det kommer att ta tid och kosta mycket pengar, konstateras det.

Självklart är en första förutsättning, att göra polisyrket mer attraktivt för att locka de bästa till skolorna. Men det finns en annan fördel med den lösningen, som ger fler poliser på kortare sikt. Nämlingen att färre söker sig från polisen och att några fler f d poliser söker sig tillbaka.Som Polisförbundets ordförande, Lena Nitz konstaterar: "Lönen är den främsta orsaken till att poliser lämnar yrket". Även från Polishögskolans i Umeå rektor sida, betonas vikten av att göra  yrket attraktivare.

Tommy Hansson

PS: Precis som med Polishuset i Rinkeby, där det fanns en lösning utanför boxen, som hette Bankhus 90,  finns det en annan lösning för att få igång en rejäl Polishögskola snabbt!


I stället för att öppna en liten fakultet vid ett litet universitet någonstans, finns lokaler för undervisning och specialfunktioner och ett perfekt övninngsområde inte så långt från Stockholms Universitet. Polishögskolan Sörentorp skulle så klart vara den ultimata polisfakulteten vid Stockholms Universitet, och lärare eller elever kunde dessutom göra vissa moment på respektive skolområde. Om det till äventyrs vore för långt för en lärare att åka från Universitetet till PHS, kunde ju eleverna delta i exempevis juridikstudier på universitetet.

Dessutom har Sörentorpsområdet den fördelen att merparten av undervisningen kan utföras i uniform, vilket kan vara ett bra sätt att vänja sig vid yrkets ansvar och krav. Finns bara viljan vore det inte omöjligt. DS
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994