Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-06-19 11:10

Mannen som knivhögg Ted döms som 18-åring

Som Blåljus berättat, sköts hovrättsdomen upp mot knivmannen som försökte mörda polisen Ted Eriksson vid Medborgarplatsen. Detta då det fanns uppgifter som med styrka talade för att mannen var avsevärt äldre än de 18 år han antogs ha i Tingsrätten. Nu har Hovrätten tänkt klart, och dömer mannen som 18-åring...

Hovrätten skriver:

"I augusti 2017 knivhöggs en polis i nacken på Medborgarplatsen. Han fick allvarliga skador, men inte livshotande. En afgansk man erkände gärningen, men hävdade i rättegången att han inte hade avsikt att döda polisen, utan endast att skada honom.

 

Mannen åtalades för försök till mord och dömdes för det i tingsrätten. Han utvisades också och förbjöds att återvända till Sverige. Han skulle dessutom betala 100 000 kr i skadestånd till polismannen. Gärningsmannens ålder var oklar. Tingsrätten utgick på grundval av den utredning som hade lagts fram i rättegången att han var 18 år vid gärningen och inte äldre än så. Fängelsestraffets längd bestämdes med hänsyn till gärningsmannens ålder till fem år.

Mannen överklagade domen och yrkade i hovrätten att han skulle frikännas från försök till mord och i stället dömas för misshandel. Polismannen överklagade domen när det gäller skadestånd och begärde 125 000 kr.

Även hovrätten dömer mannen för försök till mord till fängelse i fem år och utvisar honom med förbud att återvända till Sverige. Hovrätten höjer dock skadeståndet till det belopp som polismannen begärde. Hovrätten har i sin dom avvisat ny bevisning om gärningsmannens ålder. Den nya bevisningen skulle nämligen bli betydelselös eftersom varken åklagaren eller målsäganden hade överklagat tingsrättsdomen när det gäller straffet och hovrätten därmed inte kunde bestämma ett längre fängelsestraff än tingsrätten."


Blåljus uppfattar det hela som att en juridisk formalitet, dvs att målsägare och åklagare vid tiden för överklagandet inte kände till de nya, av Expressen, framkomna åldersuppgifterna  fått styra straffmätningen i hovrätten. Återstår att se om det kan bli möjligt med överklagande till HD eller resning...


Ålderns betydelse för straffmätningen, illustreras av åklagarens kommentar efter Tingsrättens dom: Jag bedömde att straffvärdet för en vuxen skulle vara 10 år, och är man runt 18 år ska det vara en reducering och då hamnar man på vad tingsrätten kom fram till, (fem års fängelse) sade han till DN i mars.

 

Ted själv kommenterar för Polistidningen: -Jag är glad att de fastställde domen när det gäller gärningen – det är det viktigaste att det var mordförsök. Och det är bra för oss poliser att ersättningen blir enligt det högsta som är praxis. Sedan borde det inte vara så svårt att få fram den här personens ålder som det har varit...


 

Tommy Hansson

Gilla sidan: