Mardrömmen är över för Cattis och Micke

Mardrömmen är över för Cattis och Micke, poliser i Södertörns polismästardistrikt, polismyndigheten i Stockholms län.

Personalansvarsnämnden, PAN, har beslutat att inte avskeda dem. Hovrättens dom där de friades från allt utom tjänstefel har vunnit laga kraft. Tjänstefelet bestod – mycket förenklat – i att de ansågs ha rätt att använda våld men inte på det sätt de gjorde det.



Cattis har sedan en tid tillbaka återgått i tjänst på utryckningen. Micke jobbar vidare med utredningar en tid men inget hindrar honom att snart söka andra jobb inom polisen om han vill det. Och med tanke på att han bara hunnit göra några få dagar på utryckningen efter sin utbildning, när händelsen på bensinmacken inträffade, kan man gissa att han vill pröva på olika former av yttre tjänst.

Blåljus synpunkter: Vi är rätt många som tvivlat på att Cattis och Micke helt oprovocerat givit sig på och illa slagit mannen på bensinstationen. Red har själv haft långa samtal med Cattis. Över fyrtio år i verksamheten har givit mig erfarenhet och förmåga att skilja på poliser som är våldsverkare och notoriska överträdare och vanliga, hyggliga poliser som hamnat i en omöjlig situation och i stress och rädsla inte förmått köra den helt efter regelboken. Jag har mött båda sorterna och anser mig känna igen dem väl. Om jag inte misstagit mig totalt hör Cattis och Micke hemma i kategorin ”vanliga, hyggliga”.  De ska förstås ta sitt ansvar för det som hänt. Men de är säkerligen inte de monster som medierna och en del av våra chefer velat göra dem till.

----------------------------------------------------------------------

SISTA STÄMMAN

I CITYS POLISFACK

I polisföreningen Birger Jarl har man hållit sin sista stämma. Det betyder inte att polisfacket upphör i det stora Citydistriktet.

- Det handlar om att vi vill bredda demokratin och ge alla medlemmar en chans att göra sin röst hörd, förklarar Stefan Ekelund, Birger Jarls ordförande för Blåljus. Därför inför vi årsmöte från och med 2007. På det sättet hamnar vi också i linje med övriga föreningar så att vi har ett fackligt föreningsråd och ett årsmöte.

- Det här var också en naturlig följ av att vi minskat antalet sektioner i föreningen från sex till tre. Numera är sektionerna Norrmalm, Södermalm och en gemensam för krim och span.

Ca 30 procent kvinnor i Citys polisfack

48 ombud leddes genom den tre timmar långa stämman av facklige veteranen Anders Sigurdsson.

- Vi hade fem motioner att ta ställning till, berättar Stefan. Det var en om pensionsfonder som inte vann gehör och en om redovisning av pensionsfonder som ansågs besvarad. Motionärens mål att få en redovisning blir nämligen uppfyllt. Enligt löfte kommer den i Polistidningen i vår. En motion angående arbetsledarstruktur för yttre befäl i City ansågs besvarad och för två – en om facklig tid och en om valordningen föreslogs avslag.

Nya i Birger Jarls styrelse blev Samir Lardner och Jan Forsman som även är facklig ordförande på Södermalm. Jan blev också biträdande huvudskyddsombud i Birger Jarl. Lena von Sydow och Henry Fedor avtackades för sina insatser.

- Med detta har Birger Jarls styrelse två kvinnor på de nio posterna, säger Stefan. Så kan det bli men ser man till hela den kvinnliga representationen inom Citys polisfack så finns den på ca 30 procent av alla uppdrag och det är några procentenheter mer än den kvinnliga andelen av poliserna i City.

----------------------------------------------------------------------

”ALDRIG HAR VÄL GOLVET OCH

HÖGSTA LEDNINGEN

STÅTT SÅ LÅNGT IFRÅN VARANDRA”



Rikspolischefen har tagit till orda på chefsföreningens årsmöte och satt ner foten i olika frågor enligt första sidan på blåljus.

Jag har haft det här på känn en längre tid men utgått ifrån att jag måste ha fel. Så galet kan de väl helt enkelt inte vara ute. Men det kunde det visade det sig tydligen nu. Jag garanterar att jag lusläste texten flera gånger. Fantastiskt! Aldrig har väl golvet och högsta ledning stått så långt ifrån varandra. Nu är frågan vad kunden "marknaden" tycker om det här när densamma slutligen förstår vad som  är på gång. Ärligt talat har jag så svårt att ta det här på allvar att jag avvaktar vidare utveckling.

Polisverksamheten på entretrenad

Mätbar produktion...... Jag lärde mig en gång i tiden att man utfärdar anmälan, obot etc om det finns anledning till detta (Rättssäkerhetsfråga) Inte för att uppnå ett produktionsresultat. Om det ska vara på det sättet kan vi lägga ut polisverksamheten på entreprenad och privatisera. Men då får polisyrket klara sig utan mig.

Förebyggande verksamhet, t ex undervisning i skolorna kostar timmar och ger inga mätbara resultat på papper. Alltså ska vi inte syssla med detta.

Låt mig ge ett exempel från mitt kära Sunne och Värmland. Förra året sjönk antalet dödsoffer i trafiken i landet. I Värmland mer än fördubblades den. Således måste kraftiga insatser till från vår sida. Vi har nu kontroller som bara den och skriver allt vi kan plus alla  alkoholutandningsprov. Bra! Till slut måste det gå till så här. Men! Man måste använda huvudet också. I mitt kära Sunne avled fyra personer i trafikolyckor förra året. Tre av dessa var 15 åriga mopedister. Är det effektivt att tro att vi når 15 åriga mopedister i våra kontroller?

Skolorna är en viktig plats för oss att synas och verka i

Min son, 15 år nästa månad, håller på att ta förarbevis i skolan för eu-moped. Han och de andra blivande 15-åringarna tycker att polisen skulle komma till skolan och lära och berätta.  Kloka ungar! De vill dessutom att vi ska komma dit. Det är i detta läge jag fått klart för mig att vi poliser inte längre ska visa oss i skolorna. Där får vi inte fram några mätbara produktionsresultat. Sen är det en annan sak att mången polisiär erfarenhet lär att skolorna är en viktig plats för oss att synas och verka i.

Stefan Strömberg hävdar också att det måste bli större tydlighet i rollen mellan arbetsledare och golvets personal. Vi får inte bli kompisar med varandra. Jag själv som varit arbetsgivare med 9 anställda under 10 år upptäckte snabbt att jag var tvungen att  kavla upp ärmarna och vara med personalen på golvet och nästan krypa in under skinnet på dom för att förstå deras "grej" och verklighet. Tillbaka fick jag en understundom enorm lojalitet. Om jag inte gjort så hade jag fått lägga ner massor av energi för att komma framåt. Stefan Strömbergs resonemang, om det nu stämmer och jag inte missuppfattat saken, är i så fall kvalificerat struntprat. Jag skulle i det här läget kunna ta till kraftutryck som en känd och i de allra flesta läger uppskattad före detta landshövding i Norrland benyttade sig av när han hört nog med dumheter. Jag överlåter dock detta till andra. Vi går mot nya och spännande tider, mina vänner!

Stefan Wickberg

----------------------------------------------------------------------

KAN HAN HA GLÖMT ATT VI POLISERSKA HA VÅRT FOKUS PÅ UPPDRAGSGIVAREN?



Rikspolischefen måste ha blivit felciterad! Det finns ingen möjlighet att en man i den ställningen glatt och villigt överlåter den uniformerade närvaron och ordningshållningen på Sveriges gator och torg på privata vaktbolag!

Eller är det möjligen så att det faktiskt står rätt i Blåljus? Att denne Stefan Strömberg blivit så besatt av huvudmålet – att för justitieministern visa upp ett polisväsen som går ihop ekonomiskt – att han totalt förlorat omdömet? Kan han ha glömt att vi poliser ska ha vårt fokus på uppdragsgivaren? Och det är inte Thomas Bodström utan den svenska allmänheten. För dennas skull ska vi ingripa mot brott OCH öka tryggheten.

Och trygghet är inte bara att se färgglada polisbilar ila av och an och poliser uppradade utefter en gata med sållningsinstrument eller hastighetslaser. Det känns som ett rop i öknen i dessa dagar att rada upp fördelarna med uniformerad polis som avspänt rör sig bland folk. Därför ska jag inte göra det utan bara uppsända en bön att NÅGON i riksdagen ser vad som håller på att hända med svensk polis och REAGERAR.

C.G. norra länsdelen

----------------------------------------------------------------------

VET NI OM ATT I-LÖN OROAR VANLIGA POLISER?



Individuell lön närmar sig med stormsteg. Enligt arbetsgivaren ska den vara genomförd redan nu till våren. Cheferna är det ingen idé att fråga – de bara mässar om hur toppen allt kommer att bli när vi alla får i-lön. Produktionen kommer att öka med stormsteg, de som skriver massor av o-bot blir stenrika och slöfockarna kommer knappt att ha mat för dagen.

Facket däremot tiger. I Blåljus har det varit några längre kommentarer om vad facket vill. Men när hörde vi något om vad ni verkligen ordnat? Vet ni om att det här oroar en hel del vanliga poliser ungefär i lika hög grad som cheferna jublar?

Björn

Utryckningspolis

----------------------------------------------------------------------

KULTURKROCK FICK

RESULTAT DIREKT



Den brittiske generalen Charles Napier sprang man inte omkull utan vidare.

En kolumnist i Metro berättar om den här färgstarke britten. Vid ett stort slag år 1809 sårades han inte mindre än fem gånger men fortsatte oförtrutet att kämpa.

När det lugnat ner sig och såren läkts kom han att inneha en hög befattning i provinsen Sind i nuvarande Pakistan. Där fick han besök av brahminer (hinduiska präster) som berättade att en man avlidit. De sa att det var deras gamla tradition att lägga även den överlevande änkan på bålet.

General Napier förklarade då att i England var det en gammal tradition att hänga folk som brände andra levande på bål. Han lovade bygga en galge bredvid likbålet och så snart de genomfört sin tradition skulle han genomföra sin.

Det ligger en klar poäng i att vara väldigt tydlig rörande vad man tänker tåla och inte. Bl a har det den fördelen att omgivningen presenteras lättfattliga alternativ och en bra överblick över konsekvenserna. Metoden är hederlig och värd att pröva – även om vi naturligtvis får tänka oss en annan straffskala än general Napier.

----------------------------------------------------------------------

Blåljus uppdateras normalt var tredje dag. Särskilda händelser eller viktiga nyheter kan bryta den periodiciteten.

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 20 februari 2006 kl 2345. Den uppdateras igen den 23 februari.

----------------------------------------------------------------------

MINNS DU?

Den 21 februari 1804 demonstrerades det första användbara ångloket. Konstruktör var den engelske ingenjören Richard Trevithick. Det skulle dock dröja till 1825 innan några tåg kunde sättas i kommersiell trafik.

Den 22 februari  1732 föddes George Washington, USA:s förste president. I vuxen ålder var han först befälhavare för kolonialarmén i frihetskriget mot Storbritannien och sedan ordförande vid det konvent som utarbetade den amerikanska författningen. 1789 valdes han till president och går i amerikansk historia under benämningen "Father of his Country".

Den 23 februari 1898 fängslades den franske författaren Émile Zola. Anledningen var hans artikel "J´accuse" (jag anklagar) i tidningen l´Aurore. Där anklagade han den franska staten för antisemitism och för att på falska grunder ha deporterat armékaptenen Alfred Dreyfus till Djävulsön på livstid för högförräderi. Dreyfus benådades 1899 och friades helt 1906. Händelsen brukar återges som ett mycket bra exempel på värdet av en fri press – något som tycks behöva påpekas än idag i en del läger. Den oskyldige Dreyfus (en annan befanns ha begått brottet) hade säkert fått sluta sina dagar på Djävlusön om det inte varit för Zola och l´Aurore.