Publicerat 2006-06-15 21:58Poliskontoret i Ronna har invigts i närvaro av några av de värsta kriminella i området, enligt vad södertäljespanare uppger för Blåljus. På bilden härintill syns invigningen men de grovt kriminella fick inte vara med på fotot. Polismästare Carin Ewald talade om Ronna i Polisstyrelsen men nämnde inte problemen.  Blåljus kan idag publicera en sammanställning avsedd för Arbetsmiljöverket över vad poliserna i distriktet utsatts för.

- Det hände inte så mycket under Polisstyrelsesammanträdet tisdagen den 13 juni, berättar Emma Cronberg för Blåljus. Emma deltog som en av företrädarna för polisfacket i länet.

- Inget blev sagt om till exempel trakasserier av kvinnliga poliser. Ronna berördes bara helt hastigt.

- Däremot blev det en bra debatt om vår OC-spray (även känd som ”pepparspray”, red:s anm), anser Emma. Den utgick från ett svar på ett uppdrag från en arbetsgrupp och togs vidare upp av en deltagare som tyckte att det är synd att vi inte har fler domar i Högsta domstolen, HD, angående polisers användning av OC.

- Polisfackets ordförande Lars Ericson reagerade starkt mot det, fortsätter Emma. Han vände sig mot att poliser används som försökspersoner och att vi först sedan några poliser blivit frikända eller dömda i HD vet något om hur OC-sprayen ska användas. Det ska naturligtvis finnas heltäckande och klara regler för användningen så att poliser kan bilda sig en uppfattning om hur beväpningen ska användas på ett lagligt sätt. De ska inte behöva gissa och sedan få facit av HD.

Här fick Lars Ericson medhåll av polisstyrelsen som menade att det här är en viktig fråga på nationell nivå och att RPS ska ombes komma  med utförliga och tydliga instruktioner kring OC-användningen.

Tungt kriminella
var med när
Ronna invigdes


Länspolismästare Carin Götblad och polismästaren i Södertälje Carin Ewald invigde gemensamt poliskontoret i Ronna. Besim Aho (s), kommunfullmäktigeledamot, talade också och försökte bagatellisera problemen med hur t ex kvinnliga poliser bemöts i Ronna. ”Bilden stämmer inte”, hävdade Aho.

Den som vill bilda sig en uppfattning av den bilden bör läsa Metros onsdagstidning där ”Sara” (fingerat namn på en södertäljepolis) säger ”När kriminella tilltalar mig med namn, kallar mig jävla snuthora, vet vilken bil jag kör och var jag bor, då tycker jag det känns så obehagligt att jag inte vill jobba kvar här”.

De värsta kriminella var med


Enligt södertäljespan var några av de värsta kriminella som t ex ligger bakom trakasserierna mot bl a ”Sara” med på invigningen av poliskontoret.

Vilken annan yrkesgrupp skulle samhället låta behandlas på det här sättet? Dagens Nyheter skrev nyligen spaltkilometer när en av deras kvinnliga fotografer utsattes för ett drummelaktigt och upprörande närmande av en FIFA-representant. Men kvinnliga poliser? Ingen stor sak, tycks samhället anse.

   Vi kan bara hoppas att Besim Aho läser Blåljus. För här har du bilden av vad som pågår i Södertälje och i Ronna. Den bygger på en sammanställning som ska skickas till Arbetsmiljöverket:

Händelser med hot och våld>br>mot poliser under nio månader
i Södertälje och Ronna:


050911 Ung kvinna misshandlad och hotad av unga män i Ronna. Leder till våldsamt upplopp mot polisen i Ronna. En av ungdomarna senare dömd för angreppet mot kvinnan.

060911 Polishuset i Södertälje beskjuts med automatvapen.

060124 En hemsida på Internet publicerar hot mot poliser.

.060125 En man grips i Hovsjö. Senare kör flera bilar med kriminella demonstrativt runt polishuset i Södertälje, går även ur och stirrar mot polishuset.

060418 Mönstret från 060125 med bilar runt polishuset upprepas.

060428 Tips inkommer att kriminella planerar förstöra en polisbyggnad.

060526 Bombhot mot polisstationen i Södertälje via SOSAB.

060527 Poliser ska undsätta en busschaufför på Holmfasvägen som trakasseras av ett 20-tal ungdomar. Poliserna möts med könsord och andra kränkande tillmälen och några i gänget drar ner byxorna och visar baken mot poliserna. En person frihetsberövas för brott mot knivlagen.

060530 En berusad och hotfull, knivbeväpnad  man frihetsberövas i Ronna. Någon i ett ungdomsgäng skär sönder däcken på en utryckningsbil. Foton på skadegörelsen läggs ut på Internet.

060530 I samband med en räddningsinsats i Hovsjö där en person försöker begå självmord måste polisen frihetsberöva två ur ett ungdomsgäng som hindrar räddningsarbetet.

060601 Bombhot mot polisstationen i Södertälje.

060604 Inbrott i kommunens lokaler i Hovsjö, väktarbil sönderslagen av ungdomsgäng, en kvinnlig polisassistent som arbetar med inbrottet utsätts för hånfulla och sexistiskt kränkande tillmälen av en grupp på sju personer som håller sig på ett hundratal meters avstånd. De markerade tydligt att de kände till hennes identitet och bostad.

Till detta kommer ett stort antal nedsättande och kränkande, muntliga angrepp på kvinnliga poliser som inte anmälts då de balanserar på gränsen till att vara brottsliga. Vidare tillkommer sex anmälningar från poliser som fått hjulbultarna på sina privata bilar lossade – i ett fall på alla fyra hjulen. Brotten utreds i Söderort.

En alldeles vanlig förort?

INSÄNDARE:


”Ställ upp för
våra arbetskamrater”


”Man blir upprörd att läsa att några få kriminella får härja med sina fördomar mot kvinnliga poliser i Ronna och inget händer!! Jag är inte för en massiv insats men en "smart" sådan! Lägg piketen att "spana" mot dessa individer och ingrip när de gör brott!! Ta och ställ upp för våra arbetskamrater! Nolltolerans borde gälla!

Jag har gått på utbildning och fått lära mig att se invandrare och problemet på ett annat sätt genom en kurs som hölls av en kommissarie och en annan föreläsare.

Man lade då ner mycket pengar på att få oss att förstå och få en vidare syn på hur vi arbetar och beter oss mot invandrare av 1:a 2:a och 3:e generationen. Lägg nu lite resurser på att hjälpa våra kamrater som är utsatta för just "HATBROTT" som man från polischefer och inte minst länspolismästaren lovat att man skall angripa och anmäla i alla dess former! Det är valår och man törs inte ta ställning! Men det är just det våra chefer har betalt för och om alla dessa kloka chefer hjälps åt så kanske fler söker sig till Ronna! För att man där lyckats komma på en lösning som både polisen och de som bor i Ronna är nöjda med!! Tack för ordet, en som bott i är uppvuxen i ett liknande "GHETTO".

”J””

”Vill inte tvingas döda
en sjuk människa”


”Återigen har poliser varit tvungna att agera mot en psykiskt sjuk människa. Den här gången slutade det illa, men mina kolleger kom hem oskadda till sina familjer. Som jag ser det är det bara en tidsfråga innan en polis får sätta livet till. Det har blivit ett nästan dagligt inslag i arbetet att ta hand om dessa människor, men är det egentligen vårt bord? Hur mycket tid och resurser tar inte de här jobben från ren polisiär verksamhet?

När dåvarande socialministern Bengt Westerberg demonterade psykvården grävde han inte bara en grop åt de sjuka. Allmänheten trillade också ner. Det finns hur många exempel som helst. Åkeshov och Gamla Stan är typexempel på oprovocerat våld som ingen människa kan skydda sig mot. Gemensamt för de allra flesta fall är att de som begår de här gärningarna har en liknande bakgrund. De har varit i kontakt med psykvården, men resurserna har inte räckt till. Det får både polisen och allmänheten sota för.

Hur går det med dubbeldiagnoserna?


Vad har då hänt sedan Beckomberga och alla andra institutioner lades ner? Vad har hänt sedan Åkeshov och Gamla Stan? Löpsedlarna är nedtagna för länge sedan, men de som varit utsatta och deras anhöriga lär inte glömma. När det gäller vården har jag inte sett några som helst effekter. Det är minst lika många sjuka människor ute, om inte fler. Var hamnar dubbeldiagnoserna? De som inte tas in på psyket för att de missbrukar och de som inte kommer in på behandlingshemmen för att de är psykiskt sjuka?

Vi vet, eftersom det är vi som får ta hand om dem. Det är vi som blir tvungna att slåss med dem och i värsta fall skjuta dem. Jag känner med kollegerna i Falkenberg. Alla poliser har förmodligen någon erfarenhet av psyksjuka. Härom dagen blev min arbetskamrat så illa riven på armarna av en en tokig kvinna att hon fick uppsöka sjukhus. Jag själv har skjutit varningsskott pga en ytterst påtänd våldsverkare vars enda tanke var att döda mig och min kollega. För någon tid sedan tog vi hand om en kvinna på söder, som fick ett knytnävsslag i ansiktet när hon mötte en galen man på gatan.

Jag vill inte ha ett sådant samhälle


Jag vill inte ha ett sådant samhälle, jag vill inte vara tvungen att kanske behöva döda en sjuk människa. Är det inte dags att politikerna börjar ta sitt ansvar? Vi måste ta bladet från munnen och börja agera. Eller?

”Pernilla””

”Bättre med avtal
som varar evigt”


”Lars Ericsson raljerar lite spydigt om att jag säger nej till 1250:- i månaden. Skulle aldrig jag säga nej till, men nu är det så att det är bara fyra månader som det ger 1250 kronor, sedan ger det 0 kronor i evig tid. Tar hellre en 50-lapp i månaden i evig tid, 600 kronor om året, fast i kanske 30-40 år. Blir liksom mera, avtal som varar för "evigt". Du måste veta det, Lars, annars blir jag alldeles förskräckt.

”BTB””

----------------------------------------------------------------------

Blåljus uppdateras normalt var tredje dag. Särskilda händelser, viktiga nyheter eller helger kan bryta den periodiciteten.

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 15 juni 2006 kl 2100. Den uppdateras igen den 18 juni.

----------------------------------------------------------------------

MINNS DU?Den 16 juni 1927 öppnades den första direkta telefonlinjen mellan Stockholm och Paris.

Den 17 juni 1944 utropades Republiken Island på den urgamla tingsplatsen Thingvellir strax utanför Reykjavik. Det var där som Island för runt tusen år sedan fattade beslutet att ansluta sig till kristendomen. En pikant detalj i utropandet är att kriget försvårade kontakter med det tyskockuperade Danmark rörande Islands frigörelse från moderlandet. De förhandlingar som unionsavtalet föreskrev uteblev. Den danske kungen fick läsa i tidningen att Island lämnat väldet.

Den 18 juni 1815 stod  Slaget vid Waterloo. Fiffiga investerare hade ordnat en av världens första ljustelegrafer vid Dover-Calais för att kunna göra en börskupp med hjälp av överlägset snabb information om krigslyckan. Från franska sidan sändes orden ”Wellington defeated…” – sedan sänkte sig dimman över engelska kanalen. Mottagarna tolkade de dubbeltydliga engelska orden som att ”Wellington besegrats” medan hela budskapet egentligen löd ”Wellington besegrade Napoleon”. Börsspekulationerna utföll inte riktigt som man tänkt sig.

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994