Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-10-19 09:50

Massivt stöd till polisen efter sprängattack mot polisstation

Som bekant, sprängdes en explosiv laddning vid entrén till Helsingborgs polisstation under gårdagsnatten. Det fanns poliser och andra personer inne på stationen, fönster i angränsande byggnader gick sönder, och hade någon polis eller allmänhet passerat platsen vid sprängningen hade dödsfall inte kunnat uteslutas.Polischefer i Region Syd anar att attacken kan vara en hämd från kriminella, efter framgångsrikt polisarbete. Beslutsamheten att klara upp brottet är stor.
Dessvärre är det inte första gången en polisstation attackeras, vi minns när polishuset i Södertälje besköts med automateld. Och Expressen radar i en ledare upp ytterligare exempel, och då har vi inte ens nämnt granatattacken mot en polisbuss med poliser i Tumba eller knivattacker mot enskilda poliser i uniform på olika platser. Även enskilda poliser och polischefer har utsatts för hot och våld i sin privata sfär, någon som så klart är helt oacceptabelt det också.

Glädjande är dock tydligheten från politiker och polischefer om det oacceptabla i attacken. Statsminister Stefan Löfven säger att det är ett attentat mot demokratin och att det inte kan uteslutas att det finns organiserad brottslighet bakom. Det är därför vi varit tydliga med att den organiserade brottsligheten ska bort från gator och torg. Här gäller det att vara stenhård, säger Stefan Löfven till TT.

Justitieminister Morgan Johansson har valt att åka till polisen i Helsinborg för att visa sitt stöd och samhällets beslutsamhet att inte vika för brottsliga attacker.

Rikspolischef Dan Eliasson säger att

- En attack mot polisen är inte bara en attack mot samhället utan en attack mot alla människors säkerhet eftersom det är dem vi finns till för att skydda. Det är mycket allvarligt.

- När en sådan här händelse sker, ökar vi våra ansträngningar ännu mer och satsar ytterligare mer resurser mot den här typen av brottslighet. Våra kollegor i region Syd kommer att få all hjälp som behövs för att skydda våra medarbetare och klara upp det här grova brottet. Ingen ska tveka om polisens avsikter i detta hänseende.


Den uppenbara risken att kriminella utnyttjar varje tillfälle när polisens resurser brister, berördes i en intervju i TV4 där rikspolischefen deltog tillsammans med Polisförbundets ordförande Lena Nitz.


Hon påpekade bland annat att våldet mot poliser har blivit grövre. Rättssamhällets förmåga får inte urholkas, då kan det bli fler angrepp mot polisen och poliser. Det är en akut polisbrist i Sverige idag, noterar hon. Hon är glad att ingen kommit till skada denna gång, men nu ska vi ta dem som gjorde detta. Vi viker oss aldrig för kriminalitet, men dessvärre är det många poliser som börjat fundera på om det är värt riskerna i förhållande till hur arbetet värderas.


Rikspolischefen håller med om att det behövs fler poliser. Och Polismyndigheten måste kunna garantera sina anställdas säkerhet. Han ser framför sig att lönerna kan bli bättre redan i slutet av året och i vinter...


Rikspolischefen berättade att han tänker på svenska folkets säkerhet när han vaknar på morgonen, varje vaken minut och till och med ibland på nätterna i sina drömmar... Poliserna måste bli flera och effektivare...
I  den nämnda ledarartikeln i Expressen, ges en pessimistisk bild av utvecklingen. Att våldet mot poliser har blivit det nya normala, att det kommer att bli ännu värre innan det kan bli bättre. Ledaren förordar ett antal åtgärder:

"Att politikerna vill satsa mer på polisen är visserligen bra. Men medan allt fler missnöjda poliser lämnar kåren för gott, lyckas inte polishögskolorna ens fylla sina platser.

Politikerna måste nu vända på alla stenar för att ge polisen bättre verktyg i kampen mot kriminaliteten. Utred ett system med anonyma vittnen, återskapa en fungerande datalagring, ta bort straffrabatter, ge polisen rätt att sätta upp övervakningskameror utan att söka tillstånd, inför jourdomstolar och så vidare.

 

Men med en realistisk blick på utvecklingen måste det tyvärr konstateras: Risken är uppenbar att det kommer att bli värre innan det kan bli bättre."


Blåljus konstaterar att vi har det antal poliser som politikerna för ett par år sedan var eniga om att vi behövde. Nu är alla eniga om att det behövs fler poliser så fort som möjligt. Ett polislönelyft värt namnet kan vara ett avgörande steg på den vägen.


Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994