Publicerat 2019-12-18 10:30

Mer avtal för poliser: Förhandling pågår!

Som bekant skrevs ett avtal under för region Stockholm igår, tisdag, som behandlade principerna för lönesättningen av regionens poliser. Men Polisförbundet centralt ligger inte heller på latsidan. Förhandlingschefen, Niklas Simson, berättar om vilka fyra angelägna frågor som just nu förhandlas mellan Polismyndigheten och Polisförbundet.

Förhandlingarna avser ett avtalspaket, som innehåller fyra olika frågor som det finns ett intresse av att lösa. Arbetsgivaren har lagt två frågor i paketet, dels ett nytt avtal för särskilda polisinsatser, (SPI), dels ett nytt beredskapsavtal för ingripandepoliser (främst i glesbygd).

Polisförbundet har lagt två frågor i paketet, dels OB-ersättning och dels ersättning för hundförare. I båda dessa frågor har det sedan länge funnits ett starkt tryck från poliserna om förbättringar från dagens inte särskilt imponerande villkor. När det gäller SPI-avtal ger det möjlighet för arbetsgivaren att använda poliser optimalt vid kommenderingar som Rimfrost eller Almedalen, med vissa avsteg från arbettidsreglerna mot en viss kostnad. Beredskap har tidigare främst använts för vissa kriminalpoliser, tekniker och polischefer, men nu handlar det om ingripandepoliser. Det finns ett antal frågor som behöver lösas, som inställelsetider, vapenförvaring, fordon och utrustning mm. Plus så klart ersättningen.

Det sistnämnda gäller för alla fyra förhandlingsfrågorna. Då känns det tryggt att polismyndigheten har ett stabilt överskott i budgeten och att pengarna inte ska tas från den allmänna lönepotten.Det är förståeligt att avtalspaket som detta kan ta tid att förhandla fram. Blåljus förhoppning är att varje delfråga ska bidra till att göra Polismyndigheten till en mer attraktiv arbetsgivare. Sannolikt kommer vi att kunna presentera ett avtalsresultat i början av 2020.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994