Publicerat 2019-04-29 08:40

Mer pengar till polisen? Egendomligt enligt finansministern

SVT berättar att Moderaterna vill minska vardagsbrotten och därför föreslår mer pengar till polisen i sitt kommande budgetförslag. Totalt rör det sig om 370 miljoner kronor extra till nästa år.


– Vi ser att vardagsbrottsligheten drabbar många vanliga människor i Sverige, säger Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson till SVT.


Tillskottet av pengar som M föreslår ska bland annat gå till gränspolisen, utökad kameraövervakning och fler poliser enligt artikeln.

 

– Vi ser exempelvis att sexualbrott läggs på hög eftersom man inte kan utreda dem. Därför krävs det mer resurser, säger Elisabeth Svantesson (M).

 

Hon påpekar även i DN att vi borde ha fått till en reform för polislöner. Här och nu kan man göra en hel del, vi gjorde det i budgeten i december tillsammans med KD. De satsningarna drar ju regeringen tillbaka, det tycker vi är olyckligt. Läs mer om vad Moderaterna tycker om brott och straff och satsningar på polisen i deras budgetmotion.

 

Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker M:s satsning är egendomlig eftersom hon anser att pengarna borde ha funnits med i M:s och KD:s gemensamma vårbudget som röstades igenom i riksdagen i december.

– Om Moderaterna är kritiska till att det finns för lite poliser år 2020, så är det en kritik mot dem själva, säger Magdalena Andersson till SVT.

 

Blåljus kan konstatera, att efter regeringens vårändringsbudget, då 230 miljoner kronor drogs från Polismyndighetens budget, skulle de 370 miljonerna extra till höstbudgeten vara en välbehövlig återställare. Då det är omöjligt att anställa poliser som inte finns, är det angeläget att anställa annan personal som avlastar polisen exempelvis administration och vissa utredningar. Det kostar pengar. Dessutom finns fortfarande ett stort behov av att göra polisyrket mer konkurrenskraftigt även rent ekonomiskt.

 

Eller som Polisförbundet Twittrar: ""För att behålla erfarna poliser och attrahera fler nya poliser till yrket behöver polisyrket bli mer attraktivt. Centralt är att polisernas löner höjs", skriver i vårmotionen. Helt rätt. Extra medel till polislöner behövs under flera år framöver.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994