Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-10 10:10

Mera tack till poliserna

Chefen för Polisområde Syd i vår region, berättar hur terrordådet kom nära hennes egen familj. Och hur tacksam hon och alla som inte drabbats personligen kan vara för polisernas insatser. Hon uppmanar oss alla att vara stolta, för allt gott polisarbete som utförs i händelsernas centrum, i Stockholms centrum och på andra platser!

 

"När jag skrev veckobrevet till er i fredags vid lunch hade jag Syrien och allt det fruktansvärda som hände där i tankarna. Dagen kom att utveckla sig på ett sätt som väl ingen av oss kunde ana just då. Men vi var inte oförberedda.

 

Det är ett ohyggligt brott som förövats i Stockholm i fredags. Vi uttrycker vårt djupa deltagande i sorgen efter de avlidna och i oron för de skadade.

 

Polisens uppdrag nu, de senaste dagarna och framöver är att fortsätta med hela vår uppgift med oförminskad styrka och skapa uthållighet för det.

 

Vi är tränade för att klara många saker samtidigt. Vi kan hantera det.

När sådant här händer vill alla jobba - våra lediga kollegor ringde in sig eller kom till jobbet spontant i fredags. Så fungerar vår kampvilja och pliktkänsla. Vår uppgift då blev att uppmana flera till att istället vila för att orka jobba länge framöver och lösa av varandra. Det var ingen lätt uppgift att skicka hem folk i fredags kväll, ingen ville gå hem. Jag vet minst en som blev direkt arg på mig men han har fått jobba därefter den här helgen kan jag lova.

När andra måste vila.

 

Vi dras mot händelsernas centrum och drivs av en stark vilja att skydda, hjälpa och ställa till rätta allt i samband med det. Det är nödvändigt att inse vikten av att fortsätta att arbeta i alla våra parallella spår samtidigt. Det är en riktig utmaning. Som ni tagit er an den är jag gränslöst stolt och glad för. Flera kollegor drogs självklart, rätt och riktigt in mot City och det blev svårt intill gränsen för omöjligt för oss att ta ansvar för att skicka hem alla i rätt tid. Det var inte heller en dag då någon räknade med att sluta ”i tid”. Samma kväll som terrorattentatet greps bland annat en misstänkt våldtäktsman och poliser blev utsatta för stenkastning.

 

Vi bemannar en stor trygghetsinsats i hela polisområdet och i regionen och finns där för att svara på frågor och möta människors oro. Det är en del av att ställa till rätta i det här fallet. Om människor blir rädda och otrygga har terroristen lyckats. Det får han inte. Vi besegrar honom genom att göra människorna i Sverige trygga! Allt vi gör är en del av det – service, utredning, ingripanden – allt är del av att bekämpa terrorn.

 

Vi fortsätter nu att arbeta med oförminskad styrka mot brott och för trygghet i PO Sthlm Syd och runtom i hela Stockholm. Nu anländer förstärkningarna vartefter, det kommer att underlätta för oss och de är varmt välkomna. Uppgiften i Stockholm är nu en gemensam uppgift för alla kollegor inom svensk polis. Angreppet i Stockholm är ett angrepp mot Sverige.

 

Var uppmärksamma på era egna och andras reaktioner på det som inträffade i fredags. En del kom nära händelsen men även om man inte var på plats i City ska vi prata med varandra om det som hänt. Vi kommer långt med att vara öppna för det och stötta varandra. Det finns kvalificerat stöd utan begränsning där det behövs, använd det.

 

Parallellt med allt som utspelade sig i fredags kollade jag, säkert i likhet med er alla, mina närmaste. Den korta versionen av min berättelse i det avseendet är att min son befann sig några hundra meter från Åhléns på Drottninggatan där han just sagt hej då till sin kompis när attentatet ägde rum. Den kompisen blev vittne till något som ingen 17-årig kille bör behöva bli vittne till. Han fick ändå uppleva sin18-års dag på lördagen. Det är vi väldigt tacksamma för. Jag önskar verkligen att ni alla och era närmaste är oskadda.

 

Den bekräftelse vi möts av nu ute i samhället och i medierna är helt fantastisk. Vi är inte så vana vid det. All den uppskattning och kärlek som strömmar emot oss värmer! Ta emot den – den är ni väl värda!

 

Var stolta! Vi är otroligt bra, alla inom svensk polis!


Carolina Paasikivi"

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994