Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-13 10:50

Möte med Georgien om avtjäning i hemlandet

Medborgarnas oro för att bli utsatta för brott är stor, enligt undersökningar från Brå. Oron är inte grundlös, bland annat kvinnor blir ju utsatta för sexualbrott i en omfattning som går under radarn på anmälningsstatistiken. Men även inbrott är en brottstyp som ökar och som kränker människors integritet.

Några som framgångsrikt spelar på den oron är larmföretag, som med suggestiv musik och mörka bilder skildrar hur vardagens trygga familjeliv kan slås sönder av ett inbrott. Budskapet är att du kan köpa din familj trygghet genom att anlita deras tjänster och produkter. Och har du inte utsatts för inbrott kan du förebygga det med larm...Regeringen har lagt förslag på att förbättra kontrollen vid Sveriges gränser så att det ska bli svårare för inbrottsligor att ta sig in och för tjuvarna att exportera godset. Även andra partier har lagt motioner i samma riktning.

Sveriges Radio berättar om de internationella stöldligorna (som inte är ett nytt polisiärt problem) som oftast kommer från Rumänien, Litauen, Polen eller Georgien. Det har uppenbarligen ett samband med den fria rörligheten för personer i EU och viseringsfrihet från vissa andra länder. Enligt uppgift på SR beror ca hälften av inbrotten i Sverige på utländska stöldligor. Även UNT har tidigare uppmärksammat problematiken.

Nu ska justitieminister Morgan Johansson enligt SR ta tillfället att i samtalen med Georgiens vice statsministern Giorgi Gakharia föreslå att de gripna inbrottstjuvar från Georgien som ertappats i Sverige ska få avtjäna sina straff i hemlandet. Morgan Johansson framhåller för SR att det här är georgiska medborgare som saknar anknytning till Sverige, de ska ändå rehabiliteras i sitt hemland, inte i Sverige. Dessutom behöver vi våra fängelseplatser till våra egna bovar, enligt ministern.SR berättar att Georgien enligt internationella regler är tvunget att ta emot sina medborgare som döms i till exempel Sverige, detta har dock inte förekommit under de senaste tio åren, då Georgien ansett sig sakna fängelseplatser. Motsvarande problematik, att tjuvarna inte avtjänar i hemländerna, råder även beträffande andra ursprungsländer för inbrottsligorna. Justitieministern antyder i artikeln att om Georgien inte är medgörliga om att låsa in "sina" tjuvar, kan viseringsfriheten vara i fara. Beträffande ursprungsländer som är med i EU, torde det argumentet inte duga.

Blåljus gläds åt varje åtgärd samhället vidtar som kan minska antalet brottsoffer. Fler poliser är bara en del av verktygslådan, det finns många andra brottshämmande faktorer att skruva på. Så kan tryggheten öka och risken att bli utsatt för brott minska.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994