Publicerat 2002-07-17 09:29Nationella insatsstyrkan har i det tysta fått sitt elddop – en skarp insats mot ett befarat avrättningsdrama i en mellansvensk stad för en tid sedan. Detta får Blåljus.nu veta när en av styrkans medlemmar tar kontakt med oss för att understryka vikten av samträning och stort förtroende mellan poliser i extremt utsatta lägen. Han hade läst om detta i våra intervjuer med poliser från länet som var med i Göteborg. Det här är hans berättelse:

En medlem av ett ökänt kriminellt nätverk skulle delta i en anhörigs begravning. Polisen i den mellansvenska staden hade underrättelser om hot mot mannen från rivaliserande gäng. Under begravningen som polisen bevakade noga dök också misstänkta personer upp. Inget hände dock.

Senare samma dag får polisen information från flera håll om att en annan medlem av samma kriminella nätverk råkat illa ut. När informationen kollas, utvecklas och vägs mot polisens egna underrättelser framtonar en tydlig bild. I en lägenhet i staden håller fyra kriminella med ursprung från Balkan denne medlem fången och alla uppgifter pekar mot att de avser att avrätta honom. De är tillresta för att begå det här mordet.  De är möjligen beväpnade med både automatvapen och handgranater.

Nationella insatsstyrkans beredskap kallas in från Stockholm. När den kommer har lägenheten hållits under uppsikt en stund och allt pekar fortfarande mot att informationerna stämmer. Det finns åklagarbeslut om husrannsakan och beslut om inbrytning av polisledningen.

Styrkan sätter i vanlig ordning ut medlemmar som bl a har uppgift att observera. De lämnar besked om hög aktivitet i lägenheten. Inbrytningsstyrkan får mycket kort tid på sig för förberedelser och går snabbt in med distraktionsmedel och total överraskning.

- Vi hade neutraliserat hela lägenheten på ett par sekunder och ingen fick en chans att göra motstånd, berättar vår sagesman. Inbrytningen i övrigt gick inte alls enligt vår normala taktik som går ut på mycket omsorgsfullare förberedelser. Men det är just det som är poängen! När vi som poliser övar väldigt mycket tillsammans och känner varandra utan och innan då kan man i en sån här situation improvisera och hoppa över viktiga led i taktiken utan att det blir katastrof. Och vi hade inget val – det fanns information som tydde på att en person var i akut livsfara i lägenheten.

- Man får mycket tankar kring en sån här händelse. När vi närmar oss lägenheten är jag ordentligt spänd och jag går där med den outtalade frågan – kommer vi alla att komma hem i natt? Det var ju inga duvungar som väntade oss. Jag minns också att jag tänkte på att det aldrig faller oss in att värdera offret – vi gör vårt jobb och tar dom här riskerna trots att offret är av den kalibern att han kanske skjuter emot oss nästa dag. Och jag tänkte också på att allt vi gör handlar om samarbete. Ingen polis kommer nån vart med solospel. Det här slutade bra för oss mycket tack vare att den lokala polisen gjort ett sånt bra förarbete.

Upplösningen blev säregen. De fyra kriminella från Balkan fanns i lägenheten. Mycket talar för att de var en mordpatrull. Men inget offer. Efter många turer påträffades ”offret” på ett inrättning i en helt annan stad. Han hade själv iscensatt hela historien sedan han råkat se de fyra från Balkan i den mellansvenska staden då kumpanens släkting skulle begravas och anat deras avsikter. Han ville nämligen dra sig ur det kriminella nätverket. Detta gör man inte ostraffat. Han såg en möjlighet att diskret lämna scenen som påstått likviderad av de fyra.

Närmare detaljer om händelsen kan tyvärr inte avslöjas eftersom det skulle kunna medföra men för berörda (SekretessL 9:17).

Först publicerad 020715 kl 0940.Uppd senast 020717 kl 0818.
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994