Publicerat 2006-07-30 19:11Lördag 29/7 2006. P3 uppmärksammar det ökade antalet våldtäkter i Stockholms län. Richard Sevelius, biträdande länspolismästare, intervjuas i radiokanalen och säger att polisen kommer att öka antalet synliga poliser i högriskområdena för våldtäkter. Var hittar vi dom resurserna? Det finns ingen marginal att ta av. Och för dom som fallit offer för våldtäktsmännen är det redan för sent, alldeles för sent.

  Natt mellan lördag och söndag: En kvinnlig väktare utsätts för ett våldtäktsförsök i Hallstavik, Roslagen.

Rösterna sluddrar av trötthet


Senaste veckan; stockholmsnätterna domineras av våldtäkter, personrån, slagsmål och bränder.

Operatörerna på LKC har en hektisk vecka. Deras röster sluddrar av trötthet när de är inne på sitt fjärde nattpass.

Torsdag natt mot fredag: I Norrort har poliserna på utryckningen debriefing efter en trafikolycka med dödlig utgång. Västerortsbilarna som kör 18-03 måste jobba över och gå in i granndistriktet för att täcka Norrorts behov. En brand utbryter i Vällingby, konstaterad mordbrand. Händelsen kräver tre patruller. Distriktets alla patruller är därmed upptagna på jobb. Samtidigt bryter det ut ett stort bråk i Rinkeby. Piketen, Norrortspatruller m.fl. skickas dit. Och samtidigt utbryter det skottlossning i Vällingby; patruller omprioriteras från mordbranden. Jobben fortsätter att matas ut av LKC och det finns inga patruller att skicka.

Stressen från jobbet snurrar i huvudet


Många kollegor sover dåligt när de kommer hem. Stressen från jobben snurrar kvar i huvudet, från prio1-jobben (omedelbara jobb) som trycks ut från LKC utan att man har en chans att svara på dem. Man är redan fullt upptagen med jobb av samma dignitet. En känsla av otillräcklighet och frustration.

Denna sista vecka i juli, natt mot torsdag och natt mot fredag, har Västerort distriktets minimibemanning i tjänst. Det handlar om fyra till fem bilar. Mellan kl 22 och 06 inkommer över 40 jobb till LKC, varav 8-12 av jobben klassas som prio1. Antalet patruller kan inte ens med den smidigaste matematik hantera den mängden jobb. Att hinna äta eller uppsöka en toalett under arbetspasset kan man bara glömma. På denna arbetsbörda tillkommer de uppdrag varje distrikt har att fullgöra för att tillgodose uppdragsgivarna med statistik. Nykterhetskontroller ska genomföras, ”hotspots” dvs brottsbelastade områden ska patrulleras, ett antal ålagda ordningsbot ska skrivas ut m.m. Poliserna i yttre tjänst räcker inte till när distriktens angivna minimibemanning är verklighetens maximibesättning.

Ett ”hett augusti”


Arbetet ute från fältet lämnas över till kriminalpoliserna att utreda vidare. Kriminalpoliser som redan går på knäna och inte mäktar med fler utredningar. Vi förstår om allmänheten är besviken, för det här är ingen jobbkvalitet att vara stolt över. Men det är så här det ser ut idag.

  Juli övergår snart till augusti med festligheter som friidrotts-EM i Göteborg. Göteborg har inte kapacitet att garantera säkerheten med sin polisstyrka. Ett stort uttag av stockholmspoliser ska skickas ner. Parallellt pågår Pridefestivalen i Stockholm och parallellt fortsätter semesterfirandet, knivslagsmålen, våldtäkterna och personrånen i ett ”hett augusti” enligt kvällstidningens väderprognoser.

  

Polisen har inte förändrats i samma takt


Rävsaxen klipper och slår. Det blir allt mer att göra för allt färre poliser, och vi får veta av media att vi är slöa och att vi ljuger. Vi poliser jobbar i en myndighet där ekonomins lagar styr och verksamhetens behov kommer i andra hand. Vi stänger av och kämpar vidare för det vi måste tro på; att vi gör ett så bra arbete vi förmår gentemot allmänheten med de resurser vi har.

Richard Sevelius från högsta polisledningen i länet konstaterade krasst i P3 i lördags; allmänheten måste tyvärr tänka sig för och vara medveten om att samhället har förändrats.

Polisen har inte förändrats i samma takt. Vi måste öka resursmässigt och utvecklas metodmässigt. Vi måste verklighetsförankra syftet med våra verksamhetsmål. Det är bråttom, polisen måste få hänga med i utvecklingen av det samhälle den är satt att beskydda.

Emma Cronberg,
vice huvudskyddsombud,
förbundsområde Stockholms län

-----------------------------------------------------------------

INSÄNDARE:


”Ren bondtur
får ersätta
pikethjälp”


”Det har blivit en vana att följa debatten på Blåljus och mycket av det som skrivs är rätt intressant. När det gäller orsaken till varför Polisförbundet beter sig som det gör mot Stockholmspoliserna är det svårt att hålla tyst längre. Men min position inom förbundet är sådan att det är säkrast att skriva under signatur. Annars blir det kanske mer till skada än till nytta.

Utryckning nattetid runt de sextio


”Arbetsledare” har helt rätt som skriver om övriga landets motvilja mot Stockholm. Visst finns den och på många håll är den väldigt stark. Och hade inte arbetsgivaren sett sig tvingad att satsa på Stockholmspolisen för att överhuvudtaget få någon att jobba där så hade det inte blivit några pengar till regionen. Förbundet hade aldrig medverkat till det.

Och man kanske kan tycka att den inställningen från förbundsmajoriteten inte så svår att förstå. Det finns glesbygdslän där medelåldern på utryckningspoliserna ligger en bra bit över 50 år. Att få befordringstjänster är mycket svårt – folk stannar tills de dör när de väl fått en. Tänk att köra utryckning med natturer när man är runt de sextio.

Lika farligt och hemskt


Det talas mycket om hur farligt och stressigt det är att vara polis i Stockholm. Det är det förstås. Men man bör nog tänka på hur det känns att stå med en rattfylla man just stoppat och femton av hans lika packade kompisar runt omkring sig och veta att närmaste förstärkning har 20 mils framkörning. Ett sådant läge inträffar förstås inte lika ofta som i Stockholm men när det händer är skillnaden enorm. I Stockholm kommer piketer och hundpatruller på några minuter. I glesbygdslänen får man hoppas på högre makter eller ren bondtur.

Det är som sagt inte så svårt att förstå varför man runt om i Sverige tycker att polisjobb ska värderas lika var det än utförs. Får man en pistol riktad mot sig är det ingen tröst att veta att det händer oftare i Stockholm. Det blir lika farligt och hemskt  i alla fall.

Den svenska avundsjukan


Det man borde skjuta in sig på är levnadsomkostnaderna och livskvaliten. Omkostnaderna är direkt mätbara och där skiljer det sig kraftigt – den i glesbygden som försöker förneka det utmanar löjet. Det är klart att poliser flyttar från Stockholm och tvingar arbetsgivaren att fylla på underifrån med hela horder av nykläckta från skolan. Boendepriser och allmänna levnadsomkostnader är mycket lägre utanför storstäderna. Till det kommer ofta lugnare skolor och tryggare uppväxt för barnen för att nu bara nämna några fördelar. Bara det att tjäna 600 skattade kronor i månaden på att kunna gå och cykla till jobbet.

Det behöver löna sig att jobba i Stockholm – men att få förbundet med sig på den linjen är en stor uppgift. Det är svårt att förstå varför faktiskt. Om man jobbar på en liten ort och känner att man har den lön man är värd, att man trivs och lever väl – vad kan det då egentligen vara för problem att stockholmspoliser tjänar mer? Vill man flytta (tillbaka) till Stockholm? Alldeles säkert inte. Det är ju faktiskt lite konstigt att folk vill bo och jobba som poliser där. Så varför inte bara vara nöjd med det man har och att man slipper patrullera i Stockholms innerstad och sedan låta stockholmspoliserna sköta sin egen lönebildning?

Ja, ni har förstås svaret. Den heliga svenska avundsjukan. Skulle vara intressant att se den förbundsstyrelse som kan erbjuda bot för den åkomman.

”Norr om Dalälven””

”Alltid enklare
klaga på polisen”


”Gällande Ronna så drog jag åter igen en djup suck av uppgivenhet inför journalisternas oförmåga att se omvärlden i ett hyfsat objektivt ljus. I TV4 kommenterades filmsnutten med något liknande: "-Se nu hur poliserna attackerar den stackars mannen, förnedrar honom genom att klä av honom naken och sedan lämnas han ensam på golvet i cellen." Jag lever i tron att även TV4`s personal har tillgång till svensk lagstiftning, häkteslagen tex, samt statistik över självmord i polisarrester. Med stöd av det avvisiteras alla som ska sättas in i en polisarrest. Ibland är folk i arresten mot sin vilja. Det kan ge upphov till visst motstånd vid avvisitation... Fast det är ju alltid enklare att klaga på polisen. Jag tror det kallas projektion.

”Jönsson””

BLÅLJUS KOMMENTAR: Journalister har inte som vi poliser någon skyldighet att verka för en allsidig belysning. De har inte ens någon skyldighet att vara hederliga. De är det om de har lust. Det är få som har det.

Hur låter ovanstående? Ja, det låter ungefär som när journalister kommenterar oss poliser. Totalt osakligt.

-----------------------------------------------------------------

Under sommaren uppdateras Blåljus en gång i veckan. Det betyder inte att sommaren blir händelselös här på hemsidan. Tvärtom kommer t ex intressanta nyheter kring Polisförbundet inför representantskapet i september.

Hemsidan har uppdaterats den 30 juli kl 1800. Nästa uppdatering blir cirka den 6 aug.

-----------------------------------------------------------------

MINNS DU?


Den 31 juli 1952 dömdes Fritiof Enbom (1918–74), SJ-arbetare och tidigare anställd vid den kommunistiska tidningen Norrskensflamman, till livstids straffarbete för spioneri i övre Norrland för sovjetisk räkning. Under åren 1943–51 hade en stor liga samlat in upplysningar om försvarsanläggningar och andra viktiga hemligheter. Sex av de gripna i ligan fälldes av rätten. Sovjetunionen förnekade genom sin ambassadör i Stockholm att tjänstemän vid ambassaden varit inblandade i affären.

Den 1 augusti 1940 förbjöd polisen i Stockholm att Karl Gerhards antinazistiska kuplett "Den ökända hästen från Troja" framfördes på revyn ”Gullregn”. Karl Gerhard tog tidigt ställning mot nazismen.

Den 2 augusti 1998 vann golfspelaren Jesper Parnevik Scandinavian Masters för andra gången.

Den 3 augusti 1924 inleddes den första Allsvenska serien i fotboll med tolv lag.

Den 4 aug 1909 bröt storstrejk ut i Sverige. Det var en konflikt mellan LO och SAF och den första stora kraftmätningen på svensk arbetsmarknad. En långvarig lågkonjunktur hade lett till lönesänkningar och lokala konflikter. När SAF sommaren 1909 proklamerade allmän lockout inom sitt område svarade LO den 4 augusti med storstrejk. Endast sjukvård och andra vitala funktioner undantogs. LO hoppades på ett snabbt medlingsingripande men regeringen Lindman förhöll sig passiv. Strejkkassorna räckte inte och den 4 september beslöt LO om återgång till arbetet i de företag som inte var anslutna till SAF. Som mest var ca 300 000 arbetare indragna i konflikten. Den upphörde slutgiltigt först följande höst. Det dröjde till 1938 innan LO och SAF slöt ett huvudavtal.

Den 5 augusti 1858 sändes det första telegrammet mellan Europa och Nordamerika via en telekabel placerad på havsbotten. Den upphörde att fungera efter 20 dagar och ersattes av en ny som invigdes 1866. Den första atlantkabeln för telefoni började användas 1956. Den medgav 35 parallella telefonförbindelser. Dagens atlantkablar baserade på fiberoptik klarar 10 000-tals samtal samtidigt.

  Den 6 augusti 1904 togs de sista hästspårvagnarna ur trafik i Stockholm.

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994