Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-29 09:10

New York, New York

Att svensk polis har vissa problem, är numer en etablerad sanning. Poliserna räcker inte till för att möta brottsutvecklingen, gängens beväpning och attacker mot varandra, andra och samhället ökar. Nu skriver två Centerpartister på DN-debatt om vad som bör göras. De har grävt upp New Yorks upprensning bland de kriminella. New York är storleksmässigt räknat i befolkning jämförbart med Sverge. Men avsevärt mindre geografiskt.

Denna modell har sin kanske främste förespråkare i Sverige i form av Olle Wästberg, som varit generalkonsul i staden och i otaliga debattartiklar hyllat modellen.
Detta blev väldigt uppmärksammat runt 2005, och det har även diskuterats om avarter som rasprofilering, upprensning bland bilrutetvättare och liknande som vi sannolikt inte vill ta efter i vårt land.

Men åter till Centerns förslag, som framförs av dess ordförande Annie Lööf och rättspolitiske talesman Johan Hedin. De framför helt korrekt att det krävs nya och kraftfulla tag i Sveriges utsatta områden - och på andra platser där kriminella flyttar fram sina positioner. De noterar att vi omgådende behöver förstärka den svenska polisen, både med förbättrade arbetsvillkor, fler kollegor och bättre verktyg. Därefter framför debattörerna fem förslag;
  1. Nolltolerans mot småbrott.
  2. Tydlig resultatuppföljning.
  3. Utveckling av områden.
  4. Ansvarsutkrävande av chefer.
  5. Minska utanförskapet.

Blåljus kan konstatera att en del av detta redan prövats även inom svensk polis. Genom åren har vissa förorter fått ta emot satsningar ekonomiskt, som skulle bryta utanförskap, segregation och social utsatthet. Olämpliga chefer inom polisen avpolleteras, alla chefer inom polisen har tidsbegränsade förordnanden, normalt på fyra år. Om chefen inte levererar, är det bara att flytta på sig. Vilket händer hela tiden. Men Centern kan ju besöka Järva, Botkyrka eller Södertälje och peka ut vilka chefer som inte levererar... Eller Uppsala, för den delen.

 

När det kommer till resultatuppföljning har svensk polis det också. Och det har införts nya modeller gång på gång. Allt från Ljugrapporterna på 1990-talet då närpoliserna skulle bevisa att de jobbat mot målen, till New Public Management, som medförde att det alltid var viktigare att visa vad man gjort, än att göra något. Så den polis som förde statistiken snyggast, fick högst lönelyft, medan den som grep eller utredde flest kriminella kunde komma sämre ut från utvecklingssamtalet. För det tar tid att mata statistiken också. Tid som kan användas till att gripa eller lagföra bus. Och det administrativa stödet finns inte.

 

Nolltolerans låter ju bra. Men som Blåljus påpekat gång på gång, hjälper det föga om det inte blir någon påföljd. När polisen ertappar en 8-åring eller 13-åring för snatteri, skadegörelse eller misshandel, lär sig den unge och hans kompisar att det är bra att en 14-åring bär vapen eller narkotika. Eftersom den unge inte kan straffas. Och under de senare tonåren ges, som bekant kraftiga straffrabatter även på mycket grova brott.

 

New York är förvisso en framgångssaga, förskräckligt hög brottstatistik har förbytts i ganska hög brottsstatistik. Och Olle Wästberg har förklarat vad det beror på.

 

"Men allra viktigast var inriktningen på att i första hand förhindra och förebygga brott. För det spelar antalet poliser en central roll. I hela det glesa Sverige finns ca 20 000 poliser. I New York 38 000."


Olle tillägger i samma artikel:


"Poliser i New York har betydligt bättre betalt än de svenska poliserna. En svensk polis startar på 21 000 kr i månaden, en polis i New York på motsvarande 37 000 kr. Efter några år och med övertidstillägg är lönen 67 500 kr. Också hälsovården och pensionsvillkoren är mycket förmånliga.
Det har varit åtskilliga svenska studiebesök till New Yorks polis. Men man har knappast tagit till sig lärdomarna. En förklaring är ekonomisk."


OK, nu har vi inte 21 000 kr per månad längre ens i svensk polis, men till nivåerna i NY kommer vi efter årets nya löneavtal att ha mycket långt kvar. Flera insatta personer inom Polisförbundet har konstaterat att det nya löneavtalet inte räcker för att vända polisflykten eller fylla på strömen av nya poliser till Polishögskolorna.


En högt uppsatt IT-brottsspecialist på NOA noterar idéerna att lära av New-Yorkmodellen. Han skriver på Twitter: "Oj, nya tankar ;-) Är det 20 år sen vi skickade poliser till NY för att ta hem modellen? Nu kan ett nytt gäng få åka! Toppen, kommer att lösa alla problem!"


Slutligen: Enligt Olle Wästberg såg det ut så här i New York 2016: Antalet mord 330, våldtäkter 1 415 och rån 15 195. Antalet mord i hela Sverige ligger på drygt ett hundratal per år, enligt BRÅ.


Kanske kommer kollegor från USA snart på besök till Sverige för att lära hur polisverksamhet ska bedrivas utan tillräckligt många poliser...


Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994