Publicerat 2020-01-13 11:00

Norrans Ledarsida ger receptet för att klara 2024

Max Eskilsson, skriver i Norrans ledarkrönika om hur polismyndigheten, politikerna och Sverige ska klara av att anställa 10 000 fler polisanställda, varav flertalet poliser till 2024. Han tar de dystra siffrorna till vårterminens antagning till polisutbildningarna som utgångspunkt för sin artikel.

Eskilsson noterar att den genomsnittliga polislönen idag ligger på drygt 33 000 kronor i månaden. Ingångslönen ligger inte sällan kring 25 000. "Om vi verkligen menar allvar med att satsa på välfärdens hårda kärna måste det risktagande som polisyrket ofta innebär löna sig betydligt bättre i plånboken."
 
Eskilsson menar att särskilt polisjobbet i lokala miljöer borde få en kraftig löneökning - för varför ska de som jobbar på nationella avdelningar ha 20% högre lön i snitt, frågar han sig.

Han kan även tänka sig att införa Moderaternas förslag om betald polisutbildning för att visa på att staten uppfattar hur viktigt yrket är.

Blåljus kan bara hålla med, vi har förståelse för att Norran som har sitt säte i Skellefteå är oroad över problemen att få fram tillräckligt många tillräckligt bra poliser. Umeås polisutbildning har ju fler vakanser än poliselever på polisprogrammet för vårterminen. Så kan det inte få fortsätta.

Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994