Publicerat 2020-01-13 09:40

Nu är vårterminens poliselever nere på 613

Som Blåljus tidigare beskrivit, hade våromgången 2020 till Polishögskolorna rekordmånga sökande, hela 17 498 påbörjade ansökningsförfarandet. Förhoppningen var så klart att alla 1020 platserna skulle fyllas upp. Dock blev antalet godkända blivande poliser en besvikelse, endast 651 fyllde kraven.

Nu när det är en vecka kvar till skolstart för framtidens poliser, berättar Polistidningen, att endast 613 av de som fyllt kraven accepterat plats till terminsstarten. Hur många som verkligen infinner sig återstår att se. Dessa 613 har fördelats på de fem polisutbildningarna, och vakanserna är ojämt fördelade.

Polistidningen berättar att Växjö får flest vakanser i absoluta tal. Där lämnas (minst) 165 platser på campus tomma. Det innebär att endast cirka 32 procent av campusplatserna är belagda. Distansplatserna däremot är i princip fyllda.

Störst andel tomma platser har Umeå, (minst) 134 platser av 175. De femtio distansplatserna är i princip fulla, men en knapp fjärdedel mot vad Polismyndigheten tänkt sig kommer att gå på campus.

Växjös rekryteringsproblem bedöms enligt PT bero på konkurrensen från Borås och Malmös nya polisutbildningar. Borås har fyllt sina campusutbildningsplatser till 100%, vilket låter bra, å andra sidan är de platserna bara 72 till antalet...

Att Umeås polisutbildning har rekryteringsproblem, trots sitt goda rykte, kan bero på att norrländska blivande poliser tvingas göra resan ned till Stockholm för att göra antagningstesterna. Visserligen är resan och boendet betalt, men för många kan det ändå vara ett omak med hänsyn till arbete, studier eller familj. Kanske kan det i framtiden bli möjligt att göra antagningstesterna lite längre norrut i landet, det behövs ju poliser där också. Å andra sidan, kanske det är lika bra att vänja sig vid tanken på att då vi nu är en nationell polismyndighet kan kommenderingar förekomma i hela landet.

Blåljus hoppas att den rekyteringskampanj som Polismyndigheten startar idag, och som ska pågå i fyra veckor bidrar till att vända de tråkiga siffrorna för polisutbildningarna. Det är helt nödvändigt om vi ska bli tillräckligt många poliser till 2024 som både polisledningen och den politiska ledningen ställt upp som mål. De nya poliserna behövs, för att få en långsiktigt närvarande polis som klarar av att bygga förtroende i samhället och vända brottsutvecklingen.


Rekryteringskampanjer i all ära. Men Polismyndigheten har även tagit steg för att uppvärdera polisyrket och förbättra anställningsvillkoren. Polislönerna ökar, om än långsamt. Det arbetet måste fortsätta med full kraft. Dessutom behöver det politiska arbetet för att ge polisen rätt resurser och rätt lagstöd fortsätta. Då kan polisen få rätt förutsättningar och antal för att ge allmänheten den polis de förtjänar! Och då kommer polisyrket att bli ett drömyrke för fler lämpliga poliser i framtiden.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994